Burak żółty, mniej popularny niż inne, czerwone odmiany tego warzywa. Warto go poznać, ponieważ kryje w sobie niezwykłe bogactwo smaku i wartości odżywczych, a do tego nie brudzi, co ma niebagatelne znaczenie dla rodziców małych dzieci. Dziś przyglądamy się z bliska żółtym burakom, z których powstaje jeden z najpyszniejszych zakwasów Olini.
Spis treści:
- Burak żółty — wartości odżywcze
- Burak żółty — zastosowanie, charakterystyka i walory kulinarne
- Kulinarne walory buraka żółtego
- Porównanie smaku buraka żółtego z innymi odmianami
- Przepisy kulinarne z wykorzystaniem buraka żółtego
- Burak żółty - kulinarna perełka, naturalny sposób na odporność
Burak żółty — wartości odżywcze
Burak żółty wyróżnia się nie tylko charakterystycznym, złocistym kolorem, ale również swoim niezwykłym składem. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim m.in.
- witaminę C
- potas
- kwas foliowy
- antyoksydanty - m.in. beta-karoten
To zestaw, który wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, ale też pozwala zapobiegać rozwojowi chorób takim jak miażdżyca, cukrzyca czy Alzheimer.
Burak żółty — zastosowanie, charakterystyka i walory kulinarne
Na Polskim rynku żółty burak dopiero przeciera szlaki. Jego popularność i różnorodność wykorzystania w kuchniach narodowych tym bardziej może nas zaskakiwać. Burak żółty znajduje zastosowanie w wielu kuchniach na całym świecie. Uwielbiają go francuscy szefowie kuchni, spotkacie go też w daniach kuchni azjatyckiej. Jego subtelny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że doskonale komponuje się ze składnikami i przyprawami z prawie wszystkich kontynentów, na których występuje. Kucharze na całym świecie odkrywają unikalne możliwości, jakie niesie włączenie do receptur buraka żółtego. Jego smak i konsystencja pozwalają na tworzenie wyjątkowych dań, które zachwycają zarówno wizualnie jak i smakowo.
- Burak żółty - cena
Gdzie kupić żółte buraki? Zapytaj o nie w lokalnym warzywniaku lub na targu z produktami bio. Buraki żółte nie są tak powszechne jak czerwone. Coraz częściej pojawiają się jednak na sklepowych półkach i lokalnych straganach. My pozyskujemy żółte buraki od zaprzyjaźnionego, sprawdzonego dostawcy, co jest dla nas gwarancją jakości. Cena za kg żółtego buraka jest też wielokrotnie wyższa od popularnej w naszym kraju odmiany czerwonej.
Kulinarne walory buraka żółtego
Burak żółty to prawdziwa kulinarna perełka, której smak cechuje delikatność z nutą słodyczy. Jego subtelna nuta smakowa sprawia, że doskonale komponuje się zarówno z innymi warzywami, jak i mięsem czy rybą. Buraki żółte są także doskonałą bazą do warzywnych napojów typu shake i smoothie. Można z nich przygotować także zakwas, który jest delikatny w smaku, a przy tym bogaty w składniki dobre dla mikrobioty jelit. W Olini znajdziesz Zakwas złocisty, który z powodzeniem możesz pić solo, prostu ze szklanki! Odpowiedni dla dzieci i dorosłych.
Porównanie smaku buraka żółtego z innymi odmianami
W porównaniu z popularnym czerwonym burakiem, odmiana żółta wyróżnia się łagodniejszym smakiem, co otwiera drzwi do różnorodnych eksperymentów kulinarnych (np. napoje z burakiem żółtym czy desery). To świetna wiadomość dla rodziców małych dzieci, także warzywnych niejadków, którym łatwiej przemycić żółtego buraka w ciastach, deserach i napojach. Brak czerwonych plam na dziecięcych ubrankach będzie tu dodatkowym atutem!
Przepisy kulinarne z wykorzystaniem buraka żółtego
Burak żółty w tradycyjnych daniach zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Rozpływający się w ustach krem buraczany czy złociste placki z tego warzywa to tylko niektóre z propozycji, które warto wypróbować.
Na początek można postawić na dość łatwy przepis na zupę-krem z żółtego buraka z grzankami:
Składniki:
- 2 średnie żółte buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta tymianku (opcjonalnie)
- Szczypta kuminu (opcjonalnie)
- Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój buraki, cebulę, czosnek i ziemniaka w niewielkie kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 3-4 minuty aż zmiękną i zaczną się rumienić.
- Dodaj pokrojone buraki i ziemniaka, kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
- Wlej bulion warzywny do garnka z warzywami. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż buraki i ziemniak będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z chrupiącymi grzankami.
Burak żółty jako składnik sałatek i przekąsek
Dodanie buraka żółtego do sałatek i przekąsek nadaje im nie tylko smaku, ale również koloru. Orzeźwiający akcent tego warzywa doskonale komponuje się z innymi składnikami.
Pamiętaj, że burak żółty nadaje się do spożycia nie tylko po ugotowaniu, ale także na surowo.
Przepis na super prostą sałatkę z gotowanym żółtym burakiem i serem feta:
Składniki:
- 2 średnie, ugotowane lub upieczone w folii żółte buraki
- 100g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
- Pokrój buraki tak jak lubisz — w plasterki, półksiężyce lub w kostkę. Dodaj pozostałe składniki. Na koniec oprósz całość obficie natką pietruszki.
Desery i słodkie przysmaki z buraka żółtego
Z powodzeniem możesz zastąpić żółtym burakiem marchewkę w cieście marchewkowym lub muffinach. Wypróbuj także brownie na burakach z dodatkiem buraków żółtych w miejsce czerwonych!
Soki, napoje i koktajle z buraka żółtego
Oryginalne napoje z buraka żółtego to nie tylko doskonały sposób na orzeźwienie, ale także sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych. Z żółtego buraka możesz wyciskać soki lub przygotowywać odżywcze smoothies. Łagodny smak buraka żółtego łatwiej zgrać z innymi owocowymi lub warzywnymi dodatkami.
Zakwas z żółtego buraka
Zakwas z żółtego buraka to nie tylko smaczny napój, ale także źródło probiotyków, które korzystnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego. Właśnie dlatego zależało nam, by zakwas z buraka żółtego dołączył do rodziny zdrowych produktów Olini.
Burak żółty - kulinarna perełka, naturalny sposób na odporność
Burak żółty to niezwykłe warzywo, które zasłużyło sobie na popularność w kuchniach świata. Czas, by zabłysnął także na naszych stołach! Zainspiruj się żółtymi burakami i nie bój się eksperymentować z nim przygotowując zupy, ciasta i zdrowe napoje. Koniecznie wypróbuj także zakwas z żółtych buraków Olini. Obiecujemy, że naprawdę warto!