
Owocki Maliny liofilizowane Olini
49,90 zł
Maliny liofilizowane – co to jest?
Liofilizowane maliny to całe owoce malin poddane liofilizacji.
Jest to metoda suszenia, która polega na usunięciu wody z zamrożonych wcześniej owoców – w niskiej temperaturze i ciśnieniu. Zostaje cała reszta: smak, aromat i właściwości.
Dzięki liofilizacji maliny:
- stają się przyjemnie chrupiące
- można je przechowywać dłuższy czas i nie stracą na jakości
- można jeść je cały rok
- są lekkie – idealne do torby czy plecaka na wycieczkę
- nie rozmiękną i nie pobrudzą rąk
- są łatwe w przechowywaniu
Maliny liofilizowane – właściwości
Czy liofilizowane maliny są zdrowe?
Tak! Jeśli szukasz produktów naturalnych, to chrupiące, liofilizowane owoce maliny od Olini – są dla Ciebie! Dzięki liofilizacji zachowują swój malinowy kolor, i to bez barwników. Nie potrzebują też konserwantów, żeby zachować swoją trwałość. Mają naturalny smak, więc obejdą się bez dodatkowego cukru. Są chrupiące – również dzięki pesteczkom.
Dzięki wartościom odżywczym, ale niskiej kaloryczności, maliny liofilizowane są idealnym elementem diety.
Po maliny liofilizowane sięgaj, gdy tęskno Ci do smaku lata i zrywanych z krzaczka owoców.

Warto wiedzieć
Owocki Maliny liofilizowane Olini - składniki
100% maliny liofilizowane
Polska
Dla osób, które dbają o zdrowie i wybierają naturalne produkty o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Dla osób, które dbają o zdrowie i wybierają naturalne produkty o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Naturalny aromat.
Z cały owoców, lekkie, chrupiące.
Nadaje się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do musli i deserów.
Może zawierać gorczycę, orzechy oraz sezam.
Data minimalnej trwałości to 6 miesięcy od daty produkcji owocków (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1250 kJ / 300 kcal |
tłuszcz | 4,6 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
węglowodany | 36 g |
– w tym cukry | 29 g |
białko | 7,9 g |
sól | 0,02 g |

Maliny liofilizowane – z czym jeść?
Maliny liofilizowane są kruche i chrupiące. Smakują jak owoce prosto z krzaczka. Ich jedzenie i przygotowywanie z nich potraw to sama przyjemność! Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do:
- musli
- jogurtu
- smoothie
- deserów
- wypieków
Maliny liofilizowane – sklep
Maliny liofilizowane kupisz w sklepie Olini – gotowe do użycia.
Liofilizowane maliny – gdzie kupić?
Liofilizowane owoce maliny znajdziesz w:
- sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i online
- sklepach internetowych
- sklepach spożywczych
- hipermarketach, w których są działy z produktami ekologicznymi
Maliny liofilizowane – cena
Cena liofilizowanych malin wynosi około 30-50 zł za 35-100 g i zależy od marki i jakości produktu. Trzeba zapłacić za nie więcej niż za ich świeże odpowiedniki, ze względu na kosztowny proces liofilizacji.
Maliny liofilizowane – ile kcal?
Maliny liofilizowane mają prawie tyle samo kalorii, co świeże owoce. Proces liofilizacji nie wpływa na ich wartość kaloryczną. W 100 gramach liofilizowanych malin jest około 300-400 kcal.
Należy jednak pamiętać, że liofilizowane maliny ważą mniej niż świeże. Taka sama porcja malin liofilizowanych będzie miała więcej kalorii, co świeżych.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.