
Ocet malinowo-jabłkowy Olini
44,90 zł



Ocet malinowo-jabłkowy – właściwości
Ocet malinowo-jabłkowy Olini to naturalny, orzeźwiający napój powstały w wyniku kilkumiesięcznej, powolnej fermentacji polskich malin i jabłek. Jest mętny, niefiltrowany, pachnie malinowo, a jego orzeźwiający smak zachwyci niejednego smakosza.
Powstaje z całych owoców, a nie z soku, dzięki temu zawiera wszystko to co najlepsze i najbardziej wartościowe w owocach. To bogactwo witamin, pektyn, a także magnezu, żelaza i potasu. Jest delikatniejszy w smaku niż ocet z samych jabłek. Do octu malinowo-jabłkowego Olini nie są dodawane żadne konserwanty czy barwniki, a jego naturalny, bladoróżowy kolor pochodzi z malin.
Jak powstaje ocet malinowo-jabłkowy Olini?
Ten aktywny biologicznie napój powstaje na drodze dwuetapowej fermentacji. Początkowo jest to fermentacja alkoholowa. Dochodzi do niej za sprawą cukru z owoców i naturalnych drożdży występujących na ich powierzchni. Taka fermentacja odbywa się w sposób naturalny. Drugi etap jest o wiele dłuższy i wolniejszy, to fermentacja octowa, podczas której bakterie octowe przetwarzają powstały alkohol w kwas octowy. Proces ten trwa wiele miesięcy a im jest on dłuższy tym ocet ma głębszy smak i jest bardziej dojrzały.
Ocet malinowo – jabłkowy Olini nie jest pasteryzowany, proces fermentacji nie zostaje więc przerwany a produkt jest żywy i ciągle się rozwija. Nawet zabutelkowany ocet ciągle pracuje i jest aktywny biologicznie. Sam w sobie jest konserwantem, który nie psuje się nawet po wielu miesiącach. Na dnie butelki z octem może wytrącać się osad, jest to pozostałość po owocach. Z kolei na wierzchu, czasem widoczna jest galaretka – to tak zwana “matka octowa”. Te elementy świadczą o wysokiej aktywności mikrobiologicznej octu.

Warto wiedzieć
Ocet malinowo-jabłkowy Olini - składniki
50% ocet malinowy, 50% ocet jabłkowy
Polska
Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Ocet ma delikatna różową barwę, lekko wyczuwalny słodki i orzeźwiający smak o owocowym aromacie.
Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym ze ocet się zepsuł, ale że nadal pracuje. Jest to częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 96 kJ / 23 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 1,8 g |
– w tym cukry | 0,7 g |
białko | 0,2 g |
sól | 0 g |

Ocet malinowo-jabłkowy – zastosowanie
W malinach jest 3 razy więcej pektyn niż w jabłkach. To owoce bogate są też w witaminy, antocyjany i minerały (potas, magnez, żelazo). Chętnie polecane przez dietetyków, szczególnie ze względu na zawartość witaminy C, której spożycie wpływa na system odpornościowy. Produkty bogate w maliny polecane są w walce z przeziębieniem i infekcjami. Owoce te często wykorzystywane są do przetworów, jednak poddane mrożeniu lub pasteryzacji tracą część swoich wartości.
Ocet powstały z malin i jabłek to produkt niskokaloryczny, po który często sięgają osoby chcące zadbać o zdrowe odżywianie i zgrabną sylwetkę. Jest bogaty w witaminy, błonnik i żywe kultury bakterii. Najczęściej wypija się go rozcieńczonego z samą wodą lub z dodatkiem soku z cytryny. W połączeniu z miodem stworzy pyszny, świeży słodko-kwaśny napój o owocowym aromacie.
Opinie ekspertów
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.