Miód akacjowy Olini
- Apetycznie płynny
- Jedz go na piękną cerę, gdy drapie Cię w gardle oraz chcesz poprawić pracę mózgu
- Z tegorocznych zbiorów
100% naturalny, czysty
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód akacjowy z pasieki wędrownej
Jak wygląda miód akacjowy Olini?
W porównaniu z innymi miodami, jest jaśniejszy i wydaje się prawie przezroczysty. Dłużej niż inne miody pozostaje płynny i krystalizuje znacznie wolniej.
Miód akacjowy smak zawdzięcza nektarowi z kwiatów robinii akacjowej, które kwitną w maju i czerwcu. Jest bardzo delikatny i słodki. Ma też kwiatowy aromat.
Jak powstaje miód akacjowy?
Miód akacjowy swoje walory zawdzięcza pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem pokarmu.
Miód akacjowy – dla kogo?
Miód akacjowy polecamy:
- seniorkom i seniorom
- dzieciom
- nastolatkom
- uprawiającym sport, jako dodatkowe źródło energii
- tym, którzy szukają alternatywy dla cukru
- osobom na diecie bezglutenowej
Miód akacjowy dla dzieci
- Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Jest na to sposób. Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców. Dlatego pałaszuj ten płynny rarytas ze smakiem na jej oczach i… uzbrój się w cierpliwość.
- Miód akacjowy dla dzieci na przekąskę to lepszy wybór niż marketowe dżemy czy kremy do smarowania.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Miód z kwiatów akacji to jeden z najsłodszych miodów. Do tego jest delikatny w smaku, dlatego bardzo lubią go małe dzieci.
Zapach: W zapachu wyczuwalne kwiaty akacji.
Konsystencja: Ze względu na dużą zawartość fruktozy, krystalizuje bardzo powoli - nawet po roku może mieć nadal półpłynną konsystencję. Dlatego często wybierany jest przez osoby, które preferują rzadki miód.
Kolor: Najjaśniejszy pośród miodów, jasno-słomkowy. Kiedy jest płynny, bywa niemal przezroczysty.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
100% miód akacjowy
Miód akacjowy – zastosowanie
Nie tylko z łyżeczki! Miód akacjowy można spożywać na inne sposoby:
- W napojach
Osłodzi lemoniadę albo herbatę (ok. 42°C). Możesz rozpuścić go w wodzie i dodać sok z cytryny albo posłodzić nim szklankę ostudzonego mleka.
- W koktajlach
Miód akacjowy to idealny dodatek do smoothie.
- W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- Do deserów i słodkich dań
Naturalny miód akacjowy to świetna alternatywa cukru w wypiekach. Dobrze łączy się z innymi składnikami i rozpuszcza, a jego neutralny smak nie dominuje potrawy. Sprawdzi się też w roli sosu do słodkich placuszków, gofrów czy deserów.
- Do pieczywa
Jest zdrowym zamiennikiem masła czy dżemu.
Miód akacjowy – cena
Cena miodu akacjowego zależy od kilku czynników.
Na to, ile kosztuje miód akacjowy, mają wpływ:
- sposób produkcji – rzemieślnicze miody, produkowane w małych ilościach, będą droższe
- jakości miodu – czyste, niepasteryzowane miody bez sztucznych dodatków będą kosztowały więcej
- czasu powstania – świeże miody z ostatnich zbiorów, które nie stoją na półkach w marketach, tylko prosto ze
zbiorów są przelewane do słoików, będą droższe - pochodzenie – regionalne, lokalne produkty z małych pasiek będą kosztowały więcej
- certyfikatów – jakości, autentyczności i czystości
Miód akacjowy – gdzie kupić?
Miód akacjowy – sklep czy pasieka? Z Olini nie musisz wybierać, bo nasz miód pochodzi z lokalnej pasieki z województwa
lubuskiego, więc:
- Masz pewność, że Twój miód jest polski
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest u nas niedopuszczalne.
- Robisz dużo dobrego dla swojego organizmu
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak produkt, który nie jest poddany pasteryzacji, zachowuje pełnię wartości odżywczych.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.