📦 Darmowa dostawa DPD Pickup tylko do 24.03! 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 1,99 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Tran z wątroby dorsza Olini

  • Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
  • Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
  • Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
  • Wskaźnik TOTOX - 10,3
Cena: 59,90 zł 59.90
Cena w abonamencie: 53,90 zł



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 1.99 zł Zobacz koszty dostawy
Pij tran z dorsza codziennie i zapomnij, co to katar, kaszel, przygnębienie czy bóle kości. Każda jego łyżeczka to porcja kwasów omega-3 oraz witamin A i D w dużych ilościach. Tran Olini jest czysty i pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów, co potwierdza certyfikat MSC. Ma także delikatny zapach i smak.

z ryb ze zrównoważonych połowów

korzystny stosunek kwasów omega 3:6:9 - 12,1:1:14

Co to jest tran?

Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?

To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to produkt z kategorii suplementy diety i przedmiot wielu badań.

Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów

Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.

Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.

Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.

MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.

Właściwości tranu

Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i kwasy omega-3 w kapsułkach. Tran Olini ma to wszystko w 1 butelce!

Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:

  • nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
  • ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
  • spełnia normy i standardy bezpieczeństwa

Swojemu organizmowi warto dostarczać różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast obecnie spożywamy zbyt dużo kwasów omega-6.

Tran to źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3 i omega-6 (25 g/100 g), a także jednonienasyconych omega-9 (50 g/100 g) w korzystnej proporcji: 12,1:1:14.
TOTOX naszego „morskiego oleju” wynosi 10,3, co świadczy o jego wysokiej jakości (link do dokumentu w PDF-ie) Oznacza, że olej jest świeży i że zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się, a Ty wyczujesz to m.in. w jego delikatnym smaku.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Norwegia, Islandia

Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.

Dzieci: Można podawać niemowlętom od 4 tygodnia życia (po wcześniejszej konsultacji z lekarzem). Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12 roku życia powinny przyjmować 10 ml (łyżkę) tranu.

Smak: Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.

Zapach: Morski, rybi.

Kolor: Jasnożółty, półprzezroczysty.

Konsystencja: Oleista.

Zalecane spożycie: Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu to pół łyżeczki (2,5 ml) dla niemowląt od 4 tygodnia życia, łyżka (10 ml) dla dzieci powyżej 12 roku życia i dorosłych, której nie należy przekraczać. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Jak używać: Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.

Z czym łączyć: Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.

Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 30.09.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się osadu, to polecamy spożyć tran w ciągu 4 tygodni od jego otwarcia. Ale spokojnie, po tym czasie Twój tran wciąż można pić - ma te same właściwości. Jedyne, o czym należy pamiętać, to data przydatności na etykiecie.

Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Twój tran ma osad? To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!

Składniki

100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne

 

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100gw porcji 2,5 ml (2,31 g)w porcji 10 ml (9,24 g)% RWS* w porcji 2,31 g% RWS* w porcji 9,24 g
Wartość
energetyczna
3700 kJ /
900 kcal
86 kJ /
21 kcal
344 kJ /
83 kcal
1,05%4,15%
tłuszcz100 g2,31 g9,24 g3,30%13,20%
w tym
– kwasy tłuszczowe
nasycone
18 g0,42 g1,66 g2,10%8,30%
– kwasy tłuszczowe
jednonienasycone
50 g1,16 g4,62 g3,31%13,20%
– kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
25 g0,58 g2,31 g3,87%15,40%
węglowodany0 g0 g0 g0 %0 %
– w tym cukry0 g0 g0 g0 %0 %
białko0 g0 g0 g0 %0 %
sól0 g0 g0 g0 %0 %
witamina D3295 µg6,81 µg (272 IU)27,26 µg (1090 IU)136%543%
witamina A33200 µg767 µg3068 µg96%384%
Zawiera
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy)8,6 g0,20 g0,80 g200%800%
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy)11,1 g0,27 g1,03 g180%687%

Wartość wskaźnika TOTOX: 10,3

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)

Tran z dorsza Olini

Na co pomaga tran?

Po co przyjmować tran? Na co pomaga?

Z każdą jego porcją (2,5 ml) dostarczasz swojemu organizmowi:

  • kwasów omega-3
    • EPA (eikozapentaenowego) – 0,20 g (200% RWS)
      • kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjono­wania serca*
    • DHA (dokozaheksaenowego) – 0,27 g (180% RWS)
      • przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
      • przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
  • witaminy
    • D3 – 6,81 µg/272 IU (136% RWS)
      • prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego
      • utrzymaniu zdrowych kości
      • prawidłowym funkcjono­waniu mięśni
      • utrzymaniu zdrowych zębów
      • prawidłowym wchłania­niu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
    • A – 767 µg (96% RWS)
      • w prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego
      • zachować zdrową skórę
      • w utrzymaniu prawidłowego widzenia
      • utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
      • utrzymania prawidło­wego metabolizmu żelaza

*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie

RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Zastosowanie tranu

Tran – wskazania

Olej z wątróbek dorsza polecamy całej rodzinie, a szczególnie dla:

  • niemowląt
  • dzieci przy rozszerzaniu diety (BLW)
  • seniorek i seniorów

Kiedy nie brać tranu?

Czy tran jest bezpieczny? Tak, a w razie wątpliwości warto o stosowaniu tranu porozmawiać ze swoim lekarzem.

Ograniczenia w piciu tranu to:

  • alergia na ryby i skorupiaki
  • choroby serca i krwi
  • suplementacja witaminy A

Witamina A

Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

Jeśli jednak pijesz zalecaną porcję Tranu – nie ma powodów do obaw. Organizm i tak nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.

Jak pić tran?

Tran dla dorosłych – ile brać, jak przyjmować?

Stosuj olej z wątróbek dorsza:

  • z łyżeczki/miarki i w szocie
  • codziennie, przez cały rok
  • w odpowiednich porcjach

Możesz też stosować go jako dodatek do:

  • szotów
  • owocowych koktajli
  • dressingów do sałatek
  • smoothie bowls

Włącz tran do picia jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia!

Tran – ile pić?

Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:

  • od 4. tygodnia życia – 2,5 ml (0,5 łyżeczki)

Dzieci od 12. roku życia i dorośli:

  • 10 ml (1 łyżka)

Jak stosować tran? Przepis na szot

Olej z wątroby dorsza możesz pić w pysznym szocie!

Składniki:

  • 10 ml (1 łyżka) Tranu Olini
  • 2 ml (ok. 0,5 łyżeczki) soku z cytryny
  • 6 ml (ok. 1 łyżeczki) Soku malinowego Olini
  • Miód rzepakowy kremowany z truskawką Olini

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj Tran z sokiem z cytryny i Sokiem malinowym.
  2. Dodaj miodu.
  3. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
  4. Wypij ze smakiem!

Tran z dorsza – cena

Cena tranu będzie wyższa, jeśli:

  • posiada certyfikat MSC
  • ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
  • nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
  • jest czysty, co potwierdzają badania
  • jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
  • producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
  • jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
  • ma niski wskaźnik TOTOX

Tańszy będzie olej rybi w płynie, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi albo jakie zawiera składniki.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?

Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran jest bogatym źródłem kwasów DHA i EPA, a także witaminy D. Olej lniany dostarcza innego kwasu z rodziny omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Z kolei olej z czarnuszki jest źródłem kwasu linolowego (omega-6), a także tymochinonu – związku o działaniu przeciwalergicznym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność.

Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?

To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.

Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?

Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.

Na co jest dobry tran?

Po tran warto sięgnąć dla wsparcia odporności, gdy często łapią nas infekcje. Regularne spożywanie oleju z wątroby dorsza może też dobrze wpłynąć na układ krążenia i funkcjonowanie mózgu. Może też łagodzić zapalenie stawów. Witamina D3, którą zawiera tran, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i zębów. Picie oleju z wątroby dorsza wspiera także zdrowie skóry.

Z czym nie łączyć tranu?

Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 1.99 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium