Oliwa z oliwek włoska Olini
- Z włoskiego Lazio prosto na Twój stół
- Orzeźwiający smak o delikatnej goryczce
- Bogactwo polifenoli – 510 mg/kg
77,5 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
idealna do chleba, sałatek i smażenia
Włoska oliwa z oliwek
Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę.
We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek!
My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie.
Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.
Oryginalna włoska oliwa – właściwości
Włoska oliwa niefiltrowana, tłoczona na zimno jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli! Badania potwierdzają, że włączenie jej do naszej diety może:
- pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
- minimalizować ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- dobrze wpływać na serce
- zmniejszać stany zapalne w organizmie
- niwelować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
- regulować poziom cukru we krwi
Włoska oliwa z oliwek extra virgin
Co to znaczy, że nasza oliwa jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa z oliwek extra virgin włoska powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców. Jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach. Nie została poddana obróbce chemicznej.
Jej kwasowość to 0,28%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa włoska została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%.
Oliwa włoska zawiera polifenole – 510 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Włochy
Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom i fanom kuchni włoskiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Ze względu na smak - lubią ją dzieci. Można podawać ją już od momentu rozszerzania diety. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.
Zapach: Nasza włoska oliwa z oliwek ma orzeźwiający, ziołowo-owocowy zapach. Pachnie świeżo skoszoną trawą i słodkimi migdałami.
Konsytencja: Jak każda dobra oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.
Kwasowość: Włoska oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,28% - i może być zdefiniowana jako extra virgin.
Czas zbioru owoców: Zbiory 2023 r.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 28.02.2026 r. (Znajdziesz go na tylnej etykiecie)
Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
Sposób użycia: Naszą włoską oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealna do sałatek i pieczonych warzyw, grzanek, pizzy i focacci, smażenia frytek, a także makaronów oraz ryb i innych mięs.
Składniki
100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kwasowość (jakość): 0,28%
Liczba nadtlenkowa (jakość życia): 7,7 mEq O₂/kg
K232 (utlenianie): 1,69
K268/K270 (aging/starzenie się): 0,137
Delta K, ΔΚ (czystość): -0,002
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,5 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Link do wyników badań: Zawartość polifenoli
Oliwa włoska – zastosowanie
Dobra włoska oliwa to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań.
Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:
- zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu – do smażenia użyj oliwy
- nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
- warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
- do zrobienia pesto użyj jej zamiast śmietany czy sera
- zamiast masła użyj do chleba oliwy z oliwek z przyprawami
Oliwa z oliwek do smażenia
Najlepsza włoska oliwa z oliwek sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!
Oliwa z oliwek w diecie maluchów
Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące, smaczniejsze i zdrowsze.
Oliwa z oliwek włoska nadaje się dla maluchów, które skończyły sześć miesięcy. Najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Oliwa z oliwek włoska – cena
Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje oliwa z Włoch, zależy od:
- położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
- warunków uprawy
- rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
- liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
- ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
- jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
- kosztów transportu
Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 godziny od zbioru owoców. Oliwy rafinowane, wytwarzane z wytłoczyn będą o wiele tańsze.
Oliwa z Włoch – gdzie kupić?
Oliwa z oliwek to popularny produkt, który możesz łatwo kupić stacjonarnie i online. Jednak prawdziwa, dobra oliwa to rzadkość na sklepowych półkach.
Tylko sprawdzone pochodzenie, właściwe warunki produkcji i odpowiedni sposób przechowywania gwarantują najwyższą jakość.
Taka właśnie jest Oliwa z oliwek włoska Olini. Z pierwszego tłoczenia, świeża, pełna smaku i wartościowych składników. Dostarczymy ją na Twój stół, wprost z pięknego Lazio.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.