
Pasta z pistacji Olini
69,90 zł

Pasta pistacjowa 100% – właściwości
Kochasz pączki z nadzieniem pistacjowym? My też! Szkoda, że nie można ich jeść codziennie… Jest jednak coś, co ma smak Twoich ulubionych orzechów i co warto pałaszować, aby dbać o zdrowie na lata. To nasza pasta z pistacji bez soli!
Pasta pistacjowa 100% Olini nie tylko zachwyci Cię smakiem, aromatem, kolorem i konsystencją. Z każdą jej porcją (14 g) Twój organizm otrzyma składniki, których nie może zabraknąć w diecie długowieczności (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):
- białko – 3,36 g (7% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- błonnik – 0,45 g
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- makroelementy, w tym:
- potas – 118 mg (6% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- fosfor – 62 mg (9% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- magnez – 14 mg (4% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych mięśni i kości
- potas – 118 mg (6% RWS)
- mikroelementy, w tym:
- cynk – 0,3 mg (3% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- mangan – 0,1 mg (6% RWS)
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- cynk – 0,3 mg (3% RWS)
- witaminy z grupy B, w tym:
- B3 (niacyna) – 1,2 mg (8% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- B1 (tiamina) – 0,2 mg (21% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- B2 (ryboflawina) – 0,1 mg (9% RWS)
- pomaga zachować zdrową skórę
- B6 (pirydoksyna) – 0,1 mg (6% RWS)
- przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- B3 (niacyna) – 1,2 mg (8% RWS)

Warto wiedzieć
Pasta z pistacji Olini - składniki
100% delikatnie podprażane pistacje
Polska
Dla osób, które chcą zadbać o zdrowie na lata; bezpieczna dla kobiet w ciąży; odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Można ją podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.
Wytrawny.
Orzechowy.
Kremowa, gęsta, stała.
Masło smakuje wytrawnie, wyjątkowo, to prawdziwa poezja smaków. Ma kremową i stałą konsystencję.
Ciemnobrązowy.
Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.
Z naszymi dżemami, olejami i nasionami.
Produkt zawiera pistacje. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowca, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty produkcji pasty (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Na powierzchni masła może wytworzyć się olej z orzechów, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Przed spożyciem wystarczy wymieszać produkt łyżeczką, aby olej połączył się z masłem.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 2728 kJ / 659 kcal |
Tłuszcz | 56 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,3 g |
Węglowodany | 14 g |
- w tym cukry | 8 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,4 g |
Zawiera: | |
Niacyna | 8,67 mg (54,2%*) |
Tiamina | 1,65 mg (150%*) |
Ryboflawina | 0,9 mg (64,3%*) |
Witamina B6 | 0,63 mg (45%*) |
Potas | 846 mg (42,3%*) |
Fosfor | 444 mg (63,4%*) |
Magnez | 97 mg (26%*) |
Cynk | 2,1 mg (21%*) |
Mangan | 1 mg (50%*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |

Pasta pistacjowa bez cukru białego i innych dodatków
Nasza pasta pistacjowa bez cukru to natura zamknięta w słoiczku. Tworzą ją same orzechy. Nie dodajemy do niej soli, oleju palmowego czy konserwantów. Zawiera tylko naturalnie występujące w niej cukry.
Nasza pasta pistacjowa 200 g powstaje w samym centrum Sudetów, w naszej rodzinnej olejarni. Przygotowujemy ją dopiero na zamówienie.
W wielkim piecu lekko prażymy orzechy, a następnie mielimy je na lekko płynną, gęstą masę. Słoiczek, który od nas otrzymasz, wypełnia świeża, orzechowa pasta pistacjowa bez cukru. Palce lizać!
Pasta pistacjowa – do czego wykorzystać?
Nieprzetworzona, o prostym składzie – taka właśnie jest nasza pasta pistacjowa. Do czego pasuje? Możesz jeść ją na:
- śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
- obiad – może być składnikiem zup i sosów
- kolację – można posmarować nią kromkę chleba lub zrobić z niej dressing do sałatki
- przekąskę – jest idealna do owoców, słonych paluszków lub solo
- deser – pasta pistacjowa pasuje do ciasta, tortu, lodów i gofrów
Pasta pistacjowa – gdzie kupić najlepszej jakości?
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jednoskładnikowa pasta pistacjowa. Gdzie kupić taki rarytas?
Pasta z pistacji 100% jest dostępna w:
- sklepach online
- niektórych marketach
- małych sklepach ze zdrową żywnością
Pasta z pistacji – cena
Ile kosztuje najlepsza pasta pistacjowa? Cena dobrej orzechowej pasty zależy od jej składników. Warto więc czytać etykiety! Zwróć uwagę na to, czy słoiczek wypełniają tylko zmielone pistacje a na opakowaniu pojawia się zapis – pasta pistacjowa 100%.
Pasta z pistacji a masło z pistacji – jaka jest różnica?
Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.
Masło pistacjowe stało się pastą po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.
Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy gdy się je masła orzechowe, to się tyje?
-
To popularna opinia. Jednak badania pokazują, że jedzenie orzechów może przeciwdziałać tyciu. Dzięki błonnikowi i białku masła orzechowe sycą szybko i na długo, przez co nie ma się ochoty na podjadanie. Mowa tu o produktach zrobionych z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów i bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Od jakiego wieku można zacząć podawać masło orzechowe?
-
Masło orzechowe mogą jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci. Orzechy w postaci masła orzechowego do diety dzieci można wprowadzać po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy obserwować, czy nie występują alergie pokarmowe i skórne. Należy pamiętać, że takich szkrabów nie można karmić pastą orzechową prosto z łyżeczki. Jest gładki i bardzo gęsty, przez co może zostać zbyt szybko połknięty i zakleić drogi oddechowe. Podawaj go maluchowi jako dodatek do jedzenia. W przypadku wątpliwości, w naszej Bazie Wiedzy znajdziesz artykuły na temat maseł orzechowych w diecie dziecka. Możesz też porozmawiać z lekarzem.
-
Masło orzechowe – ile podawać go dzieciom w ciągu dnia?
-
1 łyżka (25 g)
-
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
-
To oczywiście kwestia gustu. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze – z nerkowców. Lejącą się konsystencję ma masło z arachidów. Bardziej stałą ma masło z nerkowców. Warto czytać etykiety i wybierać masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.