Olej z alg Olini
- Bardzo wysokie stężenie delikatnego kwasu DHA z alg – min. 60%, który przyczynia się do prawidłowego działania mózgu i wzroku
- Wysoka zawartość kwasów omega-3
- Wolny od metali ciężkich, czysty mikrobiologicznie
- Niski TOTOX – 6
1480 mg DHA w 2,5 ml
(592% RWS)
wegański
Olej z alg morskich
Jesz wegańsko bądź wegetariańsko albo nie tolerujesz posmaku rybnych olejów? Szukasz naturalnych suplementów? Wciąż możesz zadbać o ilość kwasów omega-3, w tym DHA, w swojej diecie. Pomoże Ci w tym Olej z alg morskich Olini!
Ważne!
Kwas DHA jest wyjątkowo wrażliwy na działanie światła, tlenu i temperatury.
Jak więc prawidłowo go przechowywać? Wskazówki poniżej: Olej z alg morskich – jak pić?
Olej z alg – właściwości
Olej z alg Olini jest:
- w 100% wegański i naturalny
- wolny od GMO
- bez tłuszczów trans
- czysty – badania potwierdzają brak mikroorganizmów i metali ciężkich (link do dokumentu w PDF-ie)
- delikatny w smaku
- o subtelnym zapachu
Kwas DHA:
- pochodzi z roślinnego źródła – mikroalg
- jest naturalnie skoncentrowany (jego ilość nie została zwiększona chemicznie)
- jest niemodyfikowany
TOTOX:
- jest niski – wynosi 6
- potwierdza jego wysoką jakość i świeżość
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Stany Zjednoczone – jeden z głównych producentów alg Schizochytrium sp.
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży. Roślinna alternatywa dla olejów rybnych - polecamy zwłaszcza osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Dzieci: Można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.
Smak: Morski i trawiasty, charakterystyczny dla wodorostów, delikatny.
Zapach: morski, trawiasty
Konsystencja: oleista, płynna
Kolor: przezroczysty, jasnożółty
Zalecane spożycie: Dzieci 3-12 lat – 0,5 łyżeczki (2,5 ml/1480 mg DHA), dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli – 1 łyżeczka (5 ml/2960 mg DHA). Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, nie ma właściwości leczniczych. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Jak używać: Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw. Należy spożywać go na zimno.
Z czym łączyć: Smak oleju z alg neutralizują nasze soki i syropy. Może być składnikiem szota.
Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.12.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze 5°C-10°C (np. w lodówce) zarówno przed, jak i po otwarciu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Zalecamy trzymanie oleju w oryginalnej, zamkniętej butelce, nieprzepuszczalnej dla tlenu i światła.
Składniki
99,7% algi Schizochytrium, 0,3% mieszanina tokoferoli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 5 ml (4,62 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 4,62 g |
Wartość energetyczna | 3600 kJ / 860 kcal | 83,16 kJ / 19,87 kcal | 166,32 kJ /39,74 kcal | 1% | 2% |
tłuszcz | 97 g | 2,24 g | 4,48 g | 3,2% | 6,4% |
w tym | |||||
– kwasy tłuszczowe nasycone | ≤ 14 g | ≤ 0,32 g | ≤ 0,64 g | 1,6% | 3,2% |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | ≤ 0,3 g | ≤ 0,01 g | ≤ 0,02 g | 0,02% | 0,04% |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | ≥ 80 g | ≥ 1,84 g | ≥ 3,68 g | 17% | 34% |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
Zawiera | |||||
Omega-3 DHA | 64000 mg | 1480 mg | 2960 mg | 592% | 1184% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 6
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Jak pozyskujemy olej z alg morskich?
Nasz olej z alg właściwości zawdzięcza odmianie mikroalg (Schizochytrium sp.). To mikroskopijne organizmy, które stanowią istotne źródło pożywienia. W naturze żyją blisko brzegów morskich, w klimacie tropikalnym i umiarkowanym.
Mikroalgi są niezwykle różnorodne biochemicznie. Oznacza to, że wytwarzają szeroką gamę związków.
Olej z alg Olini powstaje w sposób zrównoważony, bez ingerencji w ekosystem morza – w dużych stawach ze specjalną wodą. Tłoczony jest mechanicznie, bez udziału chemii.
Z oleju z alg możesz korzystać przez długi czas.
Olej z alg dla dzieci i dorosłych
Zarówno kobiety w ciąży, karmiące jak i już 3-letnie maluchy mogą przyjmować olej z alg. Dla dzieci może stanowić on alternatywę tranu. Starsze pociechy i nastolatki docenią jego delikatny smak.
DHA z alg dla dorosłych i seniorów
Picie oleju z alg morskich to dobry sposób na włączenie oleju roślinnego do diety osób dorosłych i starszych.
Olej z alg morskich – jak pić?
Jak najlepiej stosować Olej z alg, żeby były efekty?
- regularnie, cały rok
- w odpowiednich porcjach
- dbając o zrównoważoną dietę i zdrowy styl życia
Rekomendowana dzienna porcja:
- dzieci 3-12 rok życia – 0,5 łyżeczki (2,5 ml/2,31 g)
- powyżej 12 roku życia i dorośli – 1 łyżeczka (5 ml/4,62 g)
Na co pomaga olej z alg?
Z jedną porcją (2,5 ml) Oleju z alg dostarczasz organizmowi:
→ kwasów tłuszczowych wielonienasyconych – ≥ 1,84 g (17% RWS**) w tym:
- DHA (dokozaheksaenowego) – 1480 mg* (592% RWS**), który:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2000 kcal)
Olej z alg do picia stosuj, jak lubisz:
- na łyżeczce
- w sosach do sałatek
- w koktajlach i smoothies
- z naszymi sokami, syropami i miodami
Ostrożnie przechowuj!
Chcesz cieszyć się właściwościami wrażliwego kwasu DHA i delikatnym smakiem oleju z alg jak najdłużej? Dbaj o niego:
- dobrze zakręcaj butelkę
- przechowuj go w lodówce albo w innym miejscu z temperaturą 5°C–10°C
- szybko odstawiaj na miejsce po użyciu
- chroń przed światłem
- nie przelewaj go – trzymaj w oryginalnej butelce