
Dżem z jagód leśnych Olini
49,90 zł

Domowy dżem jagodowy
Dżem z jagód leśnych Olini smakuje jak domowe przetwory od babci. Nic dziwnego – powstał według tradycyjnych receptur dawnych bieszczadzkich gospodyń, które z sercem odtworzyli współcześni rzemieślnicy.
Dżem jagodowy ma smak prawdziwych owoców z czystych górskich lasów. Przyrządzany jest z dorodnych, soczystych i zbieranych ręcznie leśnych jagód.
Nasz domowy dżem z jagód to idealne połączenie słodyczy i cierpkości. Pachnie lasem!
Nasz naturalny dżem jagodowy to produkt dla fanów prostych składów. Jest wolny od zbędnych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, sztucznych zagęszczaczy czy wody.
To dżem z jagód z pektyną, której zawdzięcza swoją gęstość. Przetwory z leśnych jagód wyróżniają się długą trwałością, a my – jak dawniej – wzmacniamy ją pasteryzacją i cukrem, który ma dobre właściwości konserwujące.
Dżem z jagód leśnych – właściwości
Owoce borówki czarnej od wieków medycyna ludowa stosuje w leczeniu biegunek i chorób jelit. Swoje właściwości zawdzięczają antocyjanom i garbnikom.
Czarne jagody zalecane są także przy biegunkach u dzieci. Według badań podobnie działają przetwory z tych owoców, jak np. dżem z jagód leśnych.
Cenne składniki borówki czarnej wykorzystuje się w geriatrii i okulistyce. Preparaty z niej stosuje się również przy schorzeniach układu krążenia czy wrzodach żołądka oraz jako środek przeciwzapalny. Świetnie sprawdza się też w gojeniu ran.
Marmolady i kompoty z jagód leśnych zalecane są przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Warto wiedzieć
Dżem z jagód leśnych Olini - składniki
Jagody leśne*, cukier, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 81 g owoców na 100 g produktu.
Polska
Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Jagodowy, idealna równowaga między cierpkością a słodyczą.
Jagodowy, z nutką lasu.
Produkt gęsty, z całymi owocami.
Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty produkcji dżemu (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Dżem należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 624 kJ / 149 kcal |
tłuszcz | 0,5 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 34 g |
– w tym cukry | 32 g |
białko | 0,6 g |
sól | 0 g |

Dżem z jagód – zastosowanie
Dżem z jagód leśnych najlepiej smakuje ze słoiczka i na kanapkę! Będzie też dobrym dodatkiem do:
- jagodzianek
- pierogów
- serników, pączków i innych wypieków
- gofrów
- naleśników
- makaronów
- białego sera
- jogurtu naturalnego i granoli
- lodów
- sosów
Dżem z jagód – cena
Rzemieślniczy dżem z jagody leśnej z dużą ilością owoców, odpowiednio zebranych i przygotowanych – może kosztować tyle samo lub więcej, co ten z hipermarketu. Dlatego warto przyjrzeć się jego składowi.
Naturalny dżem z czarnych jagód leśnych nie zawiera zbędnych substancji, w tym niezdrowego syropu glukozowo-fruktozowego czy wody.
Koniecznie sprawdź również, czy dżem z czarnej jagody ze sklepowej półki zasłużenie ma na swojej etykiecie znaczek eko.
Dżem z jagód leśnych domowej roboty – przepis
Dlaczego nasz dżem z jagód leśnych smakuje jak tradycyjny, domowy? Bo nasze przetwory powstają z całych owoców! Dojrzałych, rozgrzanych letnim słońcem. Zaraz po zbiorach są dokładnie myte, a następnie małymi partiami wrzucane do zwykłego garnka. Takiego, który każdy ma w domu. Nasze dżemy nie są efektem masowej produkcji.
Owoce gotowane są na prawdziwym ogniu, we własnym soku – nie dolewa się do nich wody.
Dżem, jak robi się to od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
Najczęściej zadawane pytania
-
Dlaczego nasz naturalny dżem jagodowy jest słodzony cukrem?
-
Cukier w naszych dżemach ma podwójną funkcję. Po pierwsze sprawia, że smak produktu jest mniej cierpki. Po drugie, ma też dobre właściwości konserwujące. Dzięki cukrowi nasz produkt jest w 100% naturalny, wolny od dodatkowych konserwantów i syropu glukozowo-fruktozowego.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.