Dżem z truskawek Olini
49,90 zł

Dżem truskawkowy domowy
Nasz domowy dżem z truskawek smakuje jak ten od babci – długo gotowany w wielkim garnku z grubym dnem i wyjadany prosto ze słoiczka.
Nic dziwnego – powstał według tradycyjnej receptury bieszczadzkich gospodyń, którą z sercem odtworzyli współcześni rzemieślnicy.
Dżem z truskawek naturalny
Nasz dżem z truskawek to naturalny produkt dla fanów prostych składów. Powstaje ze zbieranych ręcznie, skąpanych w słońcu, dojrzałych owoców. Wtedy, gdy pachną i smakują najintensywniej a pod skórką mają mnóstwo cennych składników.
Dżem z truskawkami Olini wolny jest od zbędnych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, sztucznych zagęszczaczy czy wody.
Nasz dżem truskawkowy z pektyną ze skórek owoców właśnie jej zawdzięcza swoją gęstość. Apetyczny kolor zyskuje dzięki sokowi z cytryny. Trwałości nadaje mu pasteryzacja i cukier, znany ze swoich dobrych właściwości konserwujących.
Dżem z truskawek – właściwości
Nasz dżem truskawkowy to naturalna przekąska. Jest słodka, dzięki czemu zaspokoi Twój apetyt na małe co nieco. I sycąca, dzięki błonnikowi. Poprawia też humor – w sekundę przeniesie Cię myślami do gorącego lata.
Warto dżem z truskawek włączyć do swojej diety. Te smaczne owoce są źródłem wielu witamin, minerałów i związków roślinnych, które dobrze działają na organizm:
- witaminy C
- manganu
- kwasu foliowego
- potasu
- przeciwutleniaczy
Jedząc truskawki dbasz o zdrowe serce, prawidłowy cholesterol i ciśnienie krwi. Poza tym zmniejszają one stany zapalne i stres oksydacyjny.

Warto wiedzieć
Dżem z truskawek Olini - składniki
Truskawki*, cukier, sok z cytryny, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 78 g owoców na 100 g produktu.
Polska
Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Intensywnie truskawkowy i słodki.
Intensywny i naturalny aromat truskawek.
Produkt gęsty, z całymi owocami i ich pesteczkami.
Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty produkcji dżemu (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Dżem należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 540 kJ / 129 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 32 g |
– w tym cukry | 29 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0 g |

Dżem z truskawek – zastosowanie
Nasz dżem z truskawek wyśmienicie smakuje… prosto ze słoiczka. Jednak jeśli zastanawiasz się, do czego wykorzystać domowy dżem truskawkowy, to możesz go zajadać z:
- naleśnikami
- kaszą jaglaną
- owsianką i musli
- na tostach
Dżem truskawkowy możesz dodawać też do wypieków, np. drożdżówek albo muffinek, a także ciast, jak biszkopt i tiramisu. Pyszny jako polewa do lodów.
Dżem z truskawek – cena
Och, jakby się czasem zjadło taką truskawkę zimą! – marzysz a Twój wzrok ląduje na dżemach na sklepowej półce. Niestety, oprócz intensywnie czerwonej barwy i bardzo słodkiego smaku, nie da się w nich wyczuć owoców, za którymi tęsknisz cały rok.
Jeśli chcesz mieć domowy dżem truskawkowy – aromatyczny i bogaty w wartościowe składniki – to przeanalizuj jego skład. Dżemy wysokiej jakości nie mają wody, czy zbędnych substancji, takich jak: zagęstniki, np. guma guar, konserwanty czy sztuczne barwniki i aromaty.
Często więcej płaci się za znaczek eko na opakowaniu, warto więc zbadać, czy rzeczywiście wskazuje on na produkt z organicznej produkcji.
Dżem z truskawek jak domowy – przepis
Jak zrobić domowy dżem, który będzie smakował jak ten od babci?
Całe owoce należy dokładnie umyć i wrzucić do garnka – nie maszyny! Następnie gotować małymi partiami, na prawdziwym ogniu. Bez wody – owoce powinny gotować się we własnym soku.
Następnie do truskawek dodać soku z cytryny – wyciśniętego z prawdziwego owocu, a nie sztucznego zamiennika.
Dżem, jak to się robi od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
Najczęściej zadawane pytania
-
Dlaczego tradycyjny dżem z truskawek jest słodzony cukrem?
-
Cukier w dżemach pełni podwójną funkcję. Po pierwsze sprawia, że smak produktu jest mniej kwaśny. Poza tym, ma też dobre właściwości konserwujące. Dzięki niemu nasz dżem z truskawek z cukrem jest w 100% naturalny i wolny od dodatkowych konserwantów oraz wzmacniaczy smaku.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.