
Nasiona wiesiołka Olini
29,90 zł
Nasiona wiesiołka to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka i błonnika. To ciekawe i smaczne urozmaicenie diety.


Nasiona wiesiołka – właściwości
Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych nasionek tłoczymy w naszej olejarni tak lubiany przez Was olej z wiesiołka. Same ziarna warto jednak spożywać również w postaci nieprzetworzonej. Zawierają one sporo błonnika pokarmowego i oraz są dobrym źródłem białka w diecie.

Warto wiedzieć
Nasiona wiesiołka Olini - składniki
100% nasiona wiesiołka dwuletniego
Polska
Polska
Jako zdrowa posypka do wielu potraw i deserów. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawdzi się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Mają delikatnie zbożowy smak, nie dominują potrawy.
Nasiona wiesiołka najlepiej spożywać w formie zmielonej, na surowo lub lekko podprażane na patelni. Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać nasion wiesiołka w kuchni: - nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT - są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka - smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia - można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku - zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta Można też przygotować napar z wiesiołka. Wystarczy zalać łyżkę nasion wrzątkiem, odczekać aż przestygnie, a potem wypić całość razem z ziarnami.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Nasiona wiesiołka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1820 kJ / 435 kcal |
tłuszcz | 22 g |
węglowodany | 44,6 g |
białko | 18 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.