Olej z orzechów włoskich Olini
- Nierafinowany, tłoczony na zimno
- Z całych orzechów
- Aromatyczny
idealne uzupełnienie diety
92 g/100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
Olej z orzechów włoskich – właściwości
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to esencja orzechów włoskich. Ma ich zapach i smak.
Olej z orzecha włoskiego to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dobrze jest spożywać olej z orzecha włoskiego systematycznie – prosto z łyżeczki lub w daniach na zimno.
Do czego olej z orzechów włoskich może jeszcze przydać się w Twoim domu? Warto stosować go na skórę.
Olej z orzechów włoskich – zastosowanie
Do czego używać olej z orzechów włoskich w kuchni?
To przede wszystkim naturalny wzmacniacz smaku.
Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się pyszną, orzechową nutą i aromatem, który zwieńczy smak sałatek z orzechami, a także wzbogaci sosy i dressingi z dodatkiem octu i przypraw. Wspaniale smakują skropione nim warzywa ugotowane na parze. Doda też orzechowego posmaku deserom.
Polecamy go szczególnie do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
Czy olej z orzechów włoskich nadaje się do smażenia?
Niektórzy szefowie kuchni używają go, aby przyrumienić na patelni warzywa lub mięso, choć (jak każdy olej orzechowy) w wysokich temperaturach traci on swój cenny aromat i staje się gorzki.
Olej z orzechów włoskich – jak stosować?
1 łyżka dziennie
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Olej z orzechów włoskich – gdzie kupić (cena i sklep)?
Nierafinowany olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest zwykle droższy niż inne oleje, a przez to rzadziej używa się go w domowych kuchniach i restauracjach. Na jego cenę ma wpływ produkcja.
Rafinowany olej powstaje z orzechowych wytłoczyn, które nasyca się rozpuszczalnikiem, aby wydobyć z nich jak największą jego ilość. Choć taki olej nadaje się do spożycia, to nie posiada już tylu składników odżywczych i smaku, co nierafinowany. Niszczy je przetwarzanie i wysoka temperatura.
Warto sięgać po olej z orzechów włoskich w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznych sklepach spożywczych i internetowych, które dystrybuują je prosto z manufaktur.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla smakoszy, osób, które stosują zrównoważony sposób odżywiania się i chcą uzupełnić swoją dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Zapach i smak: Jasny kolor i delikatny, orzechowy smak.
Zapach: Słodkawy, orzechowy aromat.
Konsystencja: Płynna, olejowa
Termin przydatności: 6 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: Olej z orzechów włoskich trzeba przechowywać 6 miesięcy lodówce (w temperaturze około 5-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może osiąść osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Informacje dla alergików: Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, gorczycę i sezam. Nie zawiera glutenu.
Składniki
100% olej z orzechów włoskich
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3683 kJ / 896 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 8,3 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 21 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 71 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.