Orzechy włoskie Olini
- aromatyczne i chrupiące
- zdrowa przekąska i dodatek do dań
- źródło roślinnego białka i kwasów omega-3
najbogatsze wśród orzechów źródło ALA
pełne składników dobrych dla serca
Orzechy włoskie
Ze względu na wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości, orzech włoski jest pospolicie uprawiany na całym świecie. W niektórych miejscach nawet od tysięcy lat!
Choć w naszym kraju orzech włoski ma krótką, bo kilkusetletnią historię, to rośnie chyba w każdym polskim ogrodzie.
Mimo że orzech włoski zadomowił się u nas na dobre, to ma naturę południowca. Lubi słońce i nie przepada za wiatrem, mrozem i dużą wilgocią. Potrzebuje też żyznej gleby, bogatej w składniki pokarmowe.
W tych warunkach daje owoce, które pod mięsistą osłoną mają charakterystyczną skorupę, kryjącą pyszne, jadalne nasiona.
Prażone orzechy włoskie
Spożywanie orzechów włoskich po podpieczeniu to czysta przyjemność! Przed prażeniem usuwa się ich charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku.
Wysoka temperatura sprawia, że stają się gładkie i maślane. Prażone orzechy włoskie mają naturalny, orzechowy aromat i chrupią przy każdym kęsie.
Naukowcy uważają, że wartości odżywcze orzechów włoskich surowych i prażonych są podobne. Oczywiście zależy to od wysokości temperatury i długości ich pieczenia. Ze względu na kwasy tłuszczowe, warto wybierać orzechy delikatnie prażone, a nie spalone.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla smakoszy i osób dbających o zrównoważoną dietę. Mogą je także spożywać kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Kolor i smak: Jasny, lekko złocisty kolor i orzechowy, maślany smak.
Zapach: Orzechowy aromat.
Konsystencja: Krucha, chrupiąca.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze nasiona, ziarna i orzechy pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt zawiera orzechy włoskie. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Przeciwwskazania: Głównym przeciwwskazaniem do jedzenia orzechów włoskich jest alergia. Osoby na nie uczulone powinny wyeliminować je z diety całkowicie.
Składniki
100% orzechów włoskich łuskanych
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2800 kJ / 677 kcal |
tłuszcz | 60 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,6 g |
węglowodany | 11 g |
– w tym cukry | 9,9 g |
błonnik | 6,5 g |
białko | 19 g |
sól | 0 g |
Orzechy włoskie – właściwości
Owoce orzecha włoskiego mają szczególne właściwości:
- są bogate w związki fenolowe, które redukują stres oksydacyjny, dzięki czemu organizm wolniej się starzeje
- zawarte w orzechach włoskich polifenole: kwas elagowy, elagitaniny czy katechiny zwalczają wolne rodniki w organizmie
- ich korzystne dla układu krążenia właściwości i działanie to zasługa zdrowych tłuszczów z grupy omega-3, w tym posiadającego szczególne właściwości kwasu alfa-linolenowego (ALA)
- według badań kwas ALA ma duże znaczenie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi
- ze względu na zawartą w orzechach włoskich melatoninę, warto parę z nich chrupać przed pójściem spać
Orzechy włoskie – właściwości odżywcze
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie codziennie?
- mają niewiele cukru i niski indeks glikemiczny – to przekąska idealna dla cukrzyków
- ze względu na pełnowartościowe białko roślinne chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie
- są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, jak: miedź, kwas foliowy, fosfor, witamina B6, mangan i witamina E
- ponad 60% orzechów to tłuszcz, ale głównie w postaci jego zdrowych form – nienasyconych kwasów tłuszczowych
- po ich zjedzeniu wypełnia nas uczucie sytości, bo są gęstym energetycznie i wysokokalorycznym pokarmem
- witamina E występuje w orzechach włoskich w jej najważniejszej formie – gamma-tokoferolu
- orzechy włoskie są bogatsze niż większość orzechów w tłuszcze wielonienasycone, w tym kwas linolowy
- są źródłem błonnika
Jak jeść orzechy włoskie?
Prażone orzechy włoskie powinny być jednym ze składników zrównoważonej diety, nie tylko ze względu na cenne wartości odżywcze. Wiele potraw wzbogacą także swoim smakiem, wyglądem czy konsystencją.
Prażone orzechy włoskie można jeść na wiele sposobów:
- w sałatkach podkreślą smak owoców i warzyw
- skropione miodem będą idealnym dodatkiem do serów
- swoim smakiem i konsystencją urozmaicą każdy jogurt i owsiankę
- po rozkruszeniu lub zmieleniu nadadzą się do mieszanek do pieczenia ciast i chleba lub na masło orzechowe
- są idealne do pesto
- wyśmienicie smakują wyjadane prosto z woreczka
- pyszne jako posypka do lodów
Orzechy włoskie – cena i gdzie kupić?
Prażone orzechy włoskie znajdziesz w hipermarketach, na bazarach, w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. Warto wybierać te najlepszej jakości i od zaufanych dostawców.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze prażonych orzechów włoskich?
- ze względu na zawartość delikatnych kwasów tłuszczowych omega-3, lepsze będą krócej prażone
- przed ich zjedzeniem sprawdź, czy nie są spleśniałe a ich kolor jest jednolity
- wybieraj te bez soli i cukru w składzie
Organiczne czy nie? Nawet w orzechach włoskich, które nie są uprawiane ekologicznie, znajdują się niewielkie ilości pestycydów. Jednak najlepiej jest kupować orzechy z upraw lokalnych i naturalnych, bezpiecznych dla ludzi i środowiska.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.