Orzeszek z truskawką Olini
59,90 zł
Orzeszek z truskawką – krem z nerkowców z liofilizowanymi truskawkami
Adrian, który stworzył recepturę Orzeszka z truskawką chciał połączyć najsmaczniejsze orzechy na świecie z uwielbianymi przez dzieci owocami. A którym owocom trudno jest się oprzeć? Oczywiście, że truskawkom!
Dzięki nim masło orzechowe ma piękny kolor, zapach, który przywołuje lato i smak owoców zrywanych prosto z krzaczka. I jest zdrowe!
Pasta z nerkowców Olini stanowi 90% Orzeszka z truskawką. Przebadaliśmy ją pod kątem składników. Zawiera ona zestaw witamin i minerałów, które wspomagają prawidłowy wzrost i rozwój malucha.
Truskawki – dobre dla serca
Według badań truskawki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, co ważne w zapobieganiu cukrzycy. Owoce te są także doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna w dbaniu o odporność. Dobrze działają też na serce.
Truskawka liofilizowana zachowuje wszystkie właściwości surowego owocu.
Orzeszki nerkowca – właściwości
Orzeszki nerkowca są dobrym źródłem kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia kości, w tym: białka, witaminy K, magnezu i manganu.
Dobrze je jeść, jeśli nasz maluch ma problemy z zaparciami. Orzechy zawierają bowiem dużo błonnika.
Wraz z nerkowcami dostarczysz swojemu dziecku również nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Warto wiedzieć
Orzeszek z truskawką Olini - składniki
orzechy nerkowca (90%), liofilizowana truskawka (10%)
Polska
Dla małych i dużych smakoszy maseł orzechowych, w tym wegan. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Owocowy i kwaskowaty smak truskawek jest mocno wyczuwalny pośród słodyczy orzechów nerkowca. Masełko ma kremową konsystencję i kremowo-czerwony kolor.
Krem pachnie truskawkowo-orzechowo.
Na kanapkę, do gofrów, naleśników i słodkich wypieków.
Produkt zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, migdały, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty produkcji pasty (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Masełko możesz przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100g |
| Wartość energetyczna | 2498 kJ / 601 kcal |
| Tłuszcz | 45 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,1 g |
| Węglowodany | 30 g |
| – w tym cukry | 5,6 g |
| Błonnik | 1,5 g |
| Białko | 18,1 g |
| Sól | 0,1 g |
Dlaczego postawiliśmy na krem orzechowy z liofilizowanymi owocami?
Liofilizacja sprawia, że jesteśmy trochę, jak… kosmonauci, astronauci i himalaiści. Oni wszyscy w swoje podróże zabierają żywność liofilizowaną a my liofilizowane owoce w proszku dodajemy do naszych maseł orzechowych.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja polega na usuwaniu wody z wcześniej zamrożonego produktu – w niskiej temperaturze i ciśnieniu.
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?
Tak! Liofilizacja nie zmienia właściwości produktów ani ich smaku, zapachu czy barwy.
Orzeszek z truskawką zawiera liofilizowane owoce, dzięki czemu Ty zyskujesz:
- zdrowy, naturalny produkt – bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku
- samą kwintesencję owoców
- nie musisz przechowywać go w specjalnych, ochronnych warunkach
- możesz dłużej cieszyć się jego świeżością
Jak smakuje masło orzechowe z owocami?
Słodko-kwaśne truskawki przełamują słodycz nerkowców, co wywołuje zaskakujący efekt.
Orzeszek – idealne masło orzechowe dla dzieci (bez soli i cukru)
Do wielu maseł orzechowych dodaje się olej i cukier, aby poprawić ich konsystencję i smak. My, jak zawsze, stawiamy w 100% na naturę!
Orzeszek z truskawką to zdrowe masło orzechowe:
- z orzechami najlepszej jakości, co czuć w jego smaku i działaniu
- prosty skład – tylko orzechy i owoce
- truskawka liofilizowana, która smakuje i pachnie jak ta zerwana prosto z krzaczka
- z surowych i niesolonych orzechów
- bez konserwantów oraz ulepszaczy smaku i zapachu
- bez oleju palmowego
- bez dodatkowych ilości sodu
- z tylko naturalnie występującym w orzechach i owocach cukrem
- bez odzwierzęcych dodatków
Z czym jeść masło orzechowe – krem z orzechów ziemnych z owocami?
Orzeszek z truskawką może być składnikiem wielu dań albo samodzielną przekąską, gdy Twojego malucha najdzie ochota na małe co nieco.
Dzięki niemu:
- zrobisz apetyczną superkanapkę, która na 100% zniknie z lunchboxa
- Twoje naleśniki i gofry będą tak smaczne, że będziesz słyszeć „chcę jeszcze”!
- koktajl lub shake nabiorą kremowej gładkości
- sałatki i inne dania zyskają egzotyczny charakter
- owsianka będzie jeszcze bardziej pożywna i smaczniejsza
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy od jedzenia maseł orzechowych można przybrać na wadze?
-
To popularna opinia. Jednak badania pokazują, że orzechy mogą przeciwdziałać tyciu. Dzięki błonnikowi i białku szybko i na długo sycą. Mowa tu o masłach orzechowych zrobionych z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów i bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Od jakiego wieku można zacząć podawać masło orzechowe?
-
Masło orzechowe mogą jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci. Orzechy w postaci masła orzechowego do diety dzieci można wprowadzać po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy obserwować, czy nie występują alergie pokarmowe i skórne. Ważne, aby pamiętać, że takich szkrabów nie można karmić kremem orzechowym prosto z łyżeczki. Jest gładki i bardzo gęsty, przez co może zostać zbyt szybko połknięty i zakleić drogi oddechowe. Podawaj go maluchowi z kaszką, w koktajlu, z budyniem lub w zupie. W przypadku wątpliwości, w naszej Bazie Wiedzy znajdziesz artykuły na temat maseł orzechowych w diecie dziecka. Możesz też porozmawiać z lekarzem.
-
Ile masła orzechowego mogą jeść dzieci w ciągu dnia?
-
1 łyżkę (25 g).
-
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
-
To oczywiście kwestia gustu. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze - z nerkowców. Lejącą się konsystencję ma masło z arachidów. Bardziej stałą ma masło z nerkowców. Warto czytać etykiety i wybierać masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)