Ach ten ocet jabłkowy! Wciąż zasypujecie nas pytaniami o jego zastosowanie, przeciwskazania do picia, przepisy na smaczne napoje czy proces dwuletniej fermentacji. Zebraliśmy wszystkie wasze wątpliwości w jednym artykule.
Spis treści:
- Czy w ciąży można pić ocet jabłkowy?
- Ocet jabłkowy a karmienie piersią - czy są jakieś przeciwwskazania?
- Ocet jabłkowy dla dzieci - od kiedy można podawać?
- Jak dawkować ocet jabłkowy?
- Jak najlepiej pić ocet jabłkowy?
- Czy to normalne, że ocet jabłkowy musuje?
- Jak długo można przechowywać ocet jabłkowy?
- Czy ocet jabłkowy może być mętny? Co to jest matka octowa i jak wygląda?
- Czym różni się ocet rzemieślniczy od tego dostępnego w sklepach?
- Dlaczego ocet jabłkowy dojrzewa aż dwa lata?
- Dlaczego ocet rzemieślniczy jest droższy niż sklepowy?
- Czy ocet jabłkowy zabija czerwone krwinki?
- Czy kwaśny odczyn octu jest dobry dla organizmu?
- Czy ocet jabłkowy może się przeterminować?
- Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?
- Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem?
- Kto nie może pić octu jabłkowego?
- Przeciwwskazania picia octu jabłkowego
1. Czy w ciąży można pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy nie jest zalecany kobietom w ciąży, jeśli ciąża przebiega z problemami ze strony żołądka (jak mdłości i zgaga), czy jamy ustnej (ciążowe zapalenie dziąseł czy osłabienie szkliwa).
2. Ocet jabłkowy a karmienie piersią - czy są jakieś przeciwwskazania?
Zwykle ocet jabłkowy nie jest zalecany przez lekarzy dla kobiet karmiących piersią, jednak znana ekspertka laktacyjna Agata Aleksandrowicz, w artykule „Gastronomiczny cyrk kobiet karmiących dzieci piersią” opublikowanym na blogu Hafija.pl, opisuje ocet, jako dopuszczalny dodatek do dań w diecie mamy karmiącej. Zalecamy konsultację z lekarzem.
3. Ocet jabłkowy dla dzieci - od kiedy można podawać?
W zależności od źródła mówi się, maluch powinien mieć ukończony rok lub dwa latka. Jak zawsze, kiedy w diecie malucha pojawia się coś nowego, warto działać w rytmie „slow”. Ocet jabłkowy w diecie dziecka powinien pojawiać się powoli i pod czujną obserwacją.
Więcej w artykule: Ocet jabłkowy - naturalne wsparcie dziecięcej diety
4. Jak dawkować ocet jabłkowy?
Zalecana porcja dla osoby dorosłej to ok. 2 łyżki octu jabłkowego dziennie, rozpuszczone w szklance wody (lub innym płynie - smoothie czy dressingu). Picie wody z octem jabłkowym najlepiej zacząć jeszcze przed śniadaniem — około 20 minut przed pierwszym posiłkiem.
5. Jak najlepiej pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy można pić z wodą lub dodawać do sałatkowych dressingów. Na naszym blogu znajdziecie też wiele przepisów na smaczne octowe napoje: ocet jabłkowy z cynamonem, ocet jabłkowy z miodem, smoothie z octem. Znajdźcie ulubiony przepis na napój z octem jabłkowym.
6. Czy to normalne, że ocet jabłkowy musuje?
Jeśli ocet musuje, to znaczy, że jest żywy biologicznie, a proces fermentacji przebiega prawidłowo. Musowanie to całkiem normalne zjawisko, silne w okresie dojrzewania octu. Gdy gazowanie ustępuje, ocet Olini jest butelkowany i przygotowywany do wysyłki w Wasze ręce.
7. Jak długo można przechowywać ocet jabłkowy?
Nasze octy posiadają datę przydatności do spożycia. W przypadku octu jabłkowego jest to 12 miesięcy od daty przygotowania, niezależnie od daty otwarcia. Dokładną informację znajdziecie na tylnej etykiecie. Ocet jabłkowy to naturalny konserwant żywności, nie ulega zepsuciu. Wiele osób uważa, że wraz z upływem lat nabiera tylko bardziej zdecydowanych, owocowych nut.
8. Czy ocet jabłkowy może być mętny? Co to jest matka octowa i jak wygląda?
Ocet jabłkowy może być mętny, to świadczy o tym, że jest żywy, ale także o obecności matki octowej. Matka octowa to galaretowata zawiesina, która tworzy okrągły korekt na powierzchni octu w butelce lub w słoju. Jej skład to celuloza, drożdże i żywe kultury bakterii. Jej kształt jest owalny, a zapach octowy i naturalny. To dwa wyznaczniki, dzięki którym łatwo odróżnić matkę octową od rozwijającej się punktowo i nieprzyjemnie pachnącej pleśni.
9. Czym różni się ocet rzemieślniczy od tego dostępnego w sklepach?
Ocet jabłkowy rzemieślniczy jest aktywny biologicznie, dzięki czemu posiada prozdrowotne i probiotyczne właściwości. Nie mają ich sklepowe produkty pasteryzowane. Nasz ocet rzemieślniczy powstaje na drodze długiej, ponad dwuletniej, naturalnej i niczym nieprzyspieszanej fermentacji z prastarych odmian polskich jabłek. W Olini dbamy o żywe kultury bakterii oraz enzymy w occie rzemieślniczym. Do naszego octu nie jest dodawany cukier, woda, ocet nie jest filtrowany i nie jest rozcieńczany.
10. Dlaczego ocet jabłkowy dojrzewa aż dwa lata?
Ważnym „składnikiem” rzemieślniczych octów jest czas. Naturalna fermentacja nie lubi pośpiechu i źle znosi poganianie dodatkiem drożdży czy cukru. Dlatego w octach Olini ich nie znajdziesz. Zero poganiania. 100% jabłek i długiej fermentacji, dzięki którym powstaje smaczny i bogaty ocet jabłkowy — produkt żywy i aktywny biologicznie.
11. Dlaczego ocet rzemieślniczy jest droższy niż sklepowy?
Do produkcji octu rzemieślniczego Olini wybierane są cenne, często prastare gatunki jabłek. Część jabłoni, z których pozyskiwane są jabłka na ocet, owocuje raz na dwa lata, a to wpływa na dostępność i cenę owoców. Proces cierpliwej, dwuletniej fermentacji także wpływa na koszty produkcji i ostateczną cenę produktu.
12. Czy ocet jabłkowy zabija czerwone krwinki?
W kontekście octu jabłkowego, w wielu internetowych artykułach powielana jest wypowiedź z bloga położnej, Mariki Kaczmarek, na którym widnieje informacja o tym, że ocet (spirytusowy, a nie jabłkowy) niszczy czerwone krwinki oraz białka, które stanowią główny budulec ludzkiego organizmu.
Tymczasem Mgr inż. Katarzyna Krupińska, Dietetyk, psychodietetyk. Członek Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, w artykule dla portalu abczdrowie wskazuje na badania mówiące o zupełnie odwrotnym, bo korzystnym działaniu octu jabłkowego. Okazuje się, że ocet jabłkowy może zwiększać syntezę krwinek czerwonych i znajdować zastosowanie w leczeniu anemii. Potwierdzają to badania amerykańskie (UT Southwestern Medical Center), marokańskie (University Sidi Mohammed Ben Abdellah) i Fińskie (Department of Chemistry, University of Helsinki).
13. Czy kwaśny odczyn octu jest dobry dla organizmu?
Badania naukowe potwierdzają, że ocet jabłkowy jest dla żołądka mniej kwaśny niż woda z sokiem cytrynowym czy napoje gazowane typu cola.
14. Czy ocet jabłkowy może się przeterminować?
Ocet jabłkowy to naturalny konserwant. Nie powinien się zepsuć, wręcz przeciwnie - dojrzewa i nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
15. Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?
Jeśli używasz octu jabłkowego ze względów zdrowotnych, ważne jest, aby wiedzieć, jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy. Dowiedz się na ten temat więcej, aby nie użyć przypadkowo zepsutego produktu.
Ocet jabłkowy psuje się, gdy pożyteczne bakterie (acetobacter) w nim zawarte zostają zabite przez zbyt dużą ekspozycję na ciepło lub tlen. Powoduje to, że ocet staje się zjełczały i nabiera nieprzyjemnego zapachu lub smaku. Ocet może pachnieć jak zepsute warzywa, owocowo lub alkoholowo. Nawet jeśli „na oko” nadal wygląda na czysty i nieskażony, będziesz musiał użyć zmysłów węchu i smaku, aby rozpoznać zepsuty ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy gazuje? Tak. Zmętnienie, piana lub gazowanie (bąbelkowanie) to całkowicie naturalne procesy. Nie świadczą o tym, że ocet się zepsuł, ale że pozostaje żywy biologicznie. Jest to powszechne w przypadku naturalnych, niepasteryzowanych octów — nie należy więc wstrząsać butelką przed otwarciem.
Naturalny, niepasteryzowany ocet będzie czasem ulegał naturalnemu procesowi zwanemu "matkowaniem". Matka octowa (matka octu), to śluzowy korek, który może wytwarzać się na powierzchni dobrej jakości octu — zjawisko bardzo pożądane, nieświadczące o tym, że ocet się zepsuł.
Kiedy ocet jabłkowy jest zepsuty, może pojawić się pleśń. To czytelny sygnał, aby dłużej nie używać produktu!
15. Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem?
I tak, i tak. Ocet jabłkowy możesz pić na czczo i przed dużym posiłkiem (obiad). Zacznij od jednej łyżki octu, rozcieńczonej w szklance wody.
16. Kto nie może pić octu jabłkowego?
Przede wszystkim osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego oraz osoby w ciąży.
17. Przeciwwskazania picia octu jabłkowego
Kwas octowy w occie jabłkowym ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwbakteryjne, które są dobre dla zdrowia, odporność jelit i trawienia. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych organizmu i profilaktyce nowotworów.
Jednak ocet jabłkowy nie jest odpowiedni dla wszystkich. Jakie zatem są przeciwwskazania do picia octu jabłkowego? Oto kilka z nich:
Ocet jabłkowy przeciwwskazania:
- Ciąża, jeśli przebiega z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i jamy ustnej (zgaga, refluks, osłabienie szkliwa, puchnące dziąsła).
- Nadkwaśność i wrzody żołądka.
- Choroby wrażliwe na podaż sodu i potasu. Picie octu jabłkowego może spowodować szybki spadek poziomu potasu we krwi (hipokaliemia). U sercowców może to prowadzić do nieregularnego bicia serca i kołatania serca wśród innych objawów. Potas i sód to minerały, które powodują zatrzymanie płynów w organizmie, gdy są spożywane w dużych ilościach. Z tego powodu nie zaleca się octu jabłkowego także osobom chorującym na nerki.
- Alergie — zachowaj ostrożność, jeśli jesteś uczulony na jabłko lub pyłki powodujące alergię krzyżową z jabłkiem.
WAŻNE: Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę lub podagrę powinieneś skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem octu jabłkowego lub jakiegokolwiek innego naturalnego suplementu, także ze względu na potencjalne interakcje z lekami.
Ocet jabłkowy właściwości i przeciwwskazania
Ocet jabłkowy to dobry wybór dla osób, które chcą schudnąć. Może być stosowany jako naturalny suplement, ale ocet jabłkowy posiada także przeciwwskazania do stosowania w odchudzaniu, na które należy uważać.
Ocet jabłkowy przeciwwskazania odchudzanie
Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który może obniżyć pH Twojego ciała i pomóc Ci spalić tłuszcz bardziej efektywnie. Pomaga również zrównoważyć poziom cukru we krwi, co może pomóc w zapobieganiu przejadaniu się, które pozostaje częstą przyczyną przyrostu masy ciała. Pamiętajmy jednak, że głównymi składnikami octu jabłkowego są kwasy, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, gdy są spożywane z umiarem.