Miód faceliowy Olini
- Gładki, jak krem
- Osłodzi lemoniadę i... chorowanie
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z polskiej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód faceliowy z pasieki wędrownej
Miód faceliowy powstaje w polskiej pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze ule przenoszą tam, gdzie pszczoły mają pod dostatkiem kwitnących roślin.
Następnie, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoiczków. Krystalizuje się z czasem.
Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie
Co to jest faceliowy miód? Z czego powstaje?
Miód faceliowy właściwości zawdzięcza facelii błękitnej. Pszczelarze nazywają ją „królową roślin miododajnych”, bo zawiera ona dużo nektaru.
Jak rozpoznać miód faceliowy? Kolor, na który wpływ mają kwiaty facelii, wyróżnia go na tle innych miodów kwiatowych. Mówi się o nim nawet miód z niebieskich (lub fioletowych) kwiatów. W stanie płynnym jest jasny, herbaciany. Bywa, że posiada zielonkawe refleksy. Po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą, prawie białą.
Miód faceliowy ma też ciekawy smak. Jak wszystkie miody jest słodkawy, ale z delikatną, cytrusową nutą.
Pachnie delikatnie kwiatowo.
Miody od Olini przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane (szczegóły poniżej).
Jak stosować miód faceliowy na co dzień?
- nie podgrzewać (napoje i potrawy powinny mieć ok. 42°C )
- z łyżeczki lub w napojach i daniach
- zamiast białego cukru
Przepis na dressing z miodem faceliowym
Składniki:
- Miód faceliowy Olini
- Ocet jabłkowy Olini
- sos sojowy
- oliwa z oliwek Olini
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- I voilà!
Miód faceliowy wykorzystuje się także w kosmetyce – jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Może wypróbujesz peeling domowej roboty?
Przepis na peeling z miodem faceliowym
Składniki:
- Miód faceliowy Olini
- cukier trzcinowy – ilość wg preferencji
- oliwa z oliwek Olini
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki.
- Mieszaninę nałóż na lekko zwilżoną skórę.
- Masuj przez kilka minut.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, zwłaszcza w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, a także dla wzmocnienia odporności i gdy „coś nas bierze”.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Miód faceliowy ma uniwersalny, tradycyjny dla miodów kwiatowych słodkawy smak z delikatną cytrusową nutą.
Zapach: Miód ten ma delikatny kwiatowy aromat.
Konsystencja: Przed krystalizacją - płynna, po krystalizacji - kremowa.
Kolor: Błękitne kwiaty facelii nie pozostają bez wpływu na kolor samego miodu, który różni się od innych miodów kwiatowych. W stanie płynnym jest jasny, herbaciany. Bywa, że posiada zielonkawe refleksy. Po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą, prawie białą.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
100% miód faceliowy
Miód faceliowy – działanie
Na co pomaga miód faceliowy?
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, łyżkę miodu sobie zjedz!
Odrobina słodyczy miodu faceliowego wywoła uśmiech na Twojej twarzy. Jego kwiatowa woń i kwaskowaty posmak przywołają na myśl słońce, lato i lemoniadę pitą w upalny dzień.
Miód faceliowy – przeciwwskazania
Czy każdy może stosować miód faceliowy? Przeciwwskazania dotyczą głównie osób z alergiami na produkty pszczele.
Miód faceliowy dla dzieci
Jak sprawić, żeby Twoje dziecko pokochało miód faceliowy? Jak stosować go w przypadku maluchów, aby było smacznie i zachęcająco?
- podawaj go szkrabom, które skończyły roczek
- pamiętaj o odpowiednich porcjach (Więcej w F&Q: Miód faceliowy dla dzieci – ile podawać?)
- nie podgrzewaj
Miód faceliowy serwuj solo lub:
- na gofrach, naleśnikach i lodach
- do herbatki, mleczka lub lemoniady
- w szocie z olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym
Wskazówka:
Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców, więc pałaszuj miód faceliowy ze smakiem!
Miód faceliowy – cena
Zastanawiasz się, ile kosztuje dobrej jakości miód faceliowy? Cena tego pszczelego smakołyku zależy od jego:
- czystości – mniej kosztuje produkt zanieczyszczony, „wzbogacony” cukrem czy z resztkami jesiennego syropu skrobiowego
- oryginalności – tańszy będzie podrobiony produkt, z enzymami w minimalnej ilości
- świeżości – droższy będzie miód z ostatnich zbiorów, o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i trzymany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne
- badań – cena uwzględnia koszt np. spełniania wymogów Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
- pochodzenia – więcej będzie kosztował produkt polski, z lokalnej pasieki
Dlaczego warto wybrać polski miód faceliowy?
Produkty pszczele z innych europejskich krajów, jak Węgry czy Ukraina, mogą zawierać pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w Polsce.
Gdzie kupić miód faceliowy?
Na Twojej liście zakupów znalazłsię miód faceliowy. Gdzie kupić najlepszy?
- w sklepach online
- na platformach zakupowych
- na stoiskach z ekologiczną żywnością
- w niektórych dużych marketach
- od zaufanych pszczelarzy, jednak często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku
- bezpośrednio z pasieki
- na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności
Uważaj na podróbki!
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak to produkt niepasteryzowany zachowuje cenne właściwości i składniki, jak np. enzymy.
Prawdziwy miód faceliowy od Olini
Zgodnie z badaniami miód faceliowy Olini:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma potwierdzony skład
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma roślina, z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość HMF (jej duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.