Ocet truskawkowy Olini
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Smakuje jak domowy kompot od babci
żywy, aktywny biologicznie
produkt wegański
Ocet z truskawek Olini
Chcesz zacząć pić ocet, ale nie lubisz octowego smaku i zapachu? Nasz żywy ocet z truskawek jest dobry na start, bo jest delikatny dla podniebienia i nosa. Naturę czuć w każdym jego łyku!
Nasz domowy ocet truskawkowy powstał z ręcznie zbieranych i starannie wyselekcjonowanych dojrzałych, słodko-kwaśnych truskawek, wolnych od GMO. Pochodzą one ze starego sadu owocowego w gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Region ten jest znany z czystej i nieskażonej przyrody.
Jak każdy ocet owocowy, nasz ocet z truskawki robiony jest według tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Dojrzewa w drewnie przez dwa lata, zanim będzie gotowy.
Jak wszystkie octy owocowe Olini, nasz żywy ocet truskawkowy jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Odpady, które powstają przy jego produkcji są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet truskawkowy?
Ocet truskawkowy właściwości zawdzięcza przede wszystkim owocom i produkcji.
Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany – prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez to jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe i zapachowe.
Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa, a na jego dnie – osad.
Octy owocowe przejmują składniki odżywcze z owoców, z których się je robi. Badania sugerują, że jedzenie truskawek może pomóc:
- podnieść poziom błonnika
- przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku
Octy owocowe zawierają przeciwutleniacze i kwasy organiczne. W tym kwas octowy (14 963,78 mg/l), który – wg specjalistów (link do artykułu naukowego) – może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Opinia zweryfikowana
Propozycja stosowania na przykładzie Octu jabłkowego Olini
Małgorzata: „Sztos. Z wodą gazowaną smakuje jak cydr, pyszny, po trzech dniach zorientowałam się, że ni podjadam słodyczy. Po tygodniu, że nie jestem zmęczona. Bajka, mam nadzieję, że to działanie nigdy nie zniknie”.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy osobom, które lubią zdrowe i jakościowe produkty, produkowane wg tradycyjnych metod, bez konserwantów i substancji wzmacniających smak i aromat.
Smak: Lekko truskawkowy, przypomina domowy kompot.
Zapach: Pachnie fermentowaną truskawką.
Kolor: Bardzo jasny, lekko różowy.
Data minimalnej trwałości: Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty przygotowania octu, niezależnie od daty otwarcia. Najlepiej spożyć przed (data znajduje się na tylnej etykiecie produktu).
Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Matka octowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Składniki
100% ocet truskawkowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 134 kJ / 32 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 8 g |
– w tym cukry | 4,9 g |
białko | 0,7 g |
sól | 0,01 g |
Zawiera: | |
kwas octowy | 14 963,78 mg/l |
Jak smakuje i pachnie ocet truskawkowy?
Nasz ocet z truskawek jest bardzo łagodny w smaku.
Pachnie owocowo – jego aromat przywodzi na myśl kompot truskawkowy domowej roboty.
Jak stosować ocet truskawkowy?
Ocet z truskawek zastosowanie znajdzie w kuchni i w pielęgnacji.
Można go spożywać nie tylko z wodą! Jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret, zmieszaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) z oliwą
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso, w tym ryby, a także tofu
- w switchelu – z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
Ocet truskawkowy – do czego możesz użyć go w łazience?
Niektórzy stosują go do płukania włosów lub do pielęgnacji skóry twarzy.
Jak przechowywać ocet truskawkowy?
Jeśli chcesz, aby ocet z truskawek długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, chować go do lodówki.
Jaka jest data minimalnej trwałości?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant, dzięki któremu niepasteryzowany ocet truskawkowy może służyć Ci cały rok.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.