Syrop z pigwowca japońskiego Olini
- Wyciskany na zimno, aby zachować cenne składniki
- 100 ml syropu zawiera 17 mg witaminy C, co stanowi 21% RWS*
- Idealny do szotów ze zdrowymi olejami, których smak neutralizuje
z owoców z wiejskiego gospodarstwa na Lubelszczyźnie
bez konserwantów, GMO czy alergenów
Syrop z pigwowca – właściwości
Nasz syrop z pigwowca japońskiego powstaje z dojrzałych i wyselekcjonowanych owoców z wiejskiego gospodarstwa. Aby wycisnąć 1 litr płynu, potrzeba ich około 2 kg!
Swój kolor, zapach i trwałość syrop Olini zawdzięcza naturze. Nie zawiera tłuszczu, soli i konserwantów. Jest wolny od GMO i alergenów. Cukier „osładza” jego cierpkość i kwaskowatość.
To produkt pasteryzowany, ale wciąż bogaty w składniki. Pasteryzacja niweluje drobnoustroje i bakterie, dzięki czemu można cieszyć się nim dłużej.
Nasz syrop zawiera znaczące ilości witaminy C – 17 mg na 100 ml. To stanowi 21% RWS, czyli referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej. Musimy przyjmować około 80 mg tej witaminy każdego dnia, bo nasz organizm jej nie produkuje ani nie magazynuje. Brak witaminy C może skutkować niższą odpornością. Większych jej ilości potrzebują kobiety w ciąży i karmiące.
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce. A gdy jesienią i zimą nie mamy do nich dostępu, ratują nas soki i syropy.
Syrop z pigwowca dla dzieci
Pyszny i słodki syrop przypadnie do gustu maluchom. Ucieszy to zwłaszcza rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i starszych, których odporność narażona jest na wiele niebezpieczeństw. Ze względu na cukier, warto podawać im go z umiarem.
Syrop z pigwowca – przeciwwskazania
Syrop z pigwowca japońskiego jest bezpieczny niemal dla każdego. Wyjątkiem mogą być osoby uczulone na jego owoce czy z problemami żołądkowymi, np. nadkwasotą czy wrzodami żołądka. Ze względu na zawartość cukru, chorym na cukrzycę i insulinooporność polecamy nasz niesłodzony Sok z pigwowca japońskiego.
Owoce pigwowca w syropie – słodki sposób na odporność
W jesiennym ogrodzie żółcą się owoce pigwowca jesiennego. Są już gotowe, aby wycisnąć z nich sok, a potem zrobić syrop. Może nie są tak kształtne i apetyczne, jak np. jabłka, ale syrop z pigwowca właściwości prozdrowotne zawdzięcza właśnie tym „ogrodowym kopciuszkom”.
Każda część owoców pigwowca – od pestek po skórkę – zawiera cenne składniki. Owoce tego krzewu zawierają duże ilości polifenoli i witaminy C (więcej niż cytryny). W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu były lekiem. Ówcześni lekarze zalecali je pacjentom na: reumatyzm, biegunkę, torsje, zapalenie jelit czy przy chorobach zakaźnych.
Współczesne badania farmakologiczne potwierdziły prozdrowotne właściwości pigwowca. Badania wykazały, że ta roślina lecznicza działa: przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwskurczowo, immunoregulująco czy przeciwbakteryjnie. Stosuje się ją ochronnie na wątrobę i w chorobie Parkinsona. Owoce pigwowca wyróżniają się na tle innych polskich owoców silnym działaniem antyoksydacyjnym.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Ze względu na smak, polecamy go głównie dorosłym, zwłaszcza w trakcie przeziębienia i przy obniżonej odporności.
Smak: Kwaskowato-cierpki przełamany słodyczą.
Konsystencja: Mętny przez naturalny osad.
Kolor: Zależy od owoców w danej partii - może przybierać barwę od żółtej po bursztynową.
Jak używać: Pić prosto ze szklanki, można rozcieńczyć wodą albo dodawać do schłodzonej herbaty czy szotów z olejem z czarnuszki.
Z czym łączyć: Z olejami roślinnymi i innymi tłuszczami, których smak neutralizuje.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu.
Przechowywanie: Przed otwarciem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Składniki
sok z pigwowca japońskiego 75%, cukier 25%
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 738 kJ / 174 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 43 g |
– w tym cukry | 38 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
witamina C | 17 mg |
Syrop z pigwowca – zastosowanie
Syrop z pigwowca japońskiego możesz pić ze szklanki, także po rozcieńczeniu wodą.
Przyrządzisz z niego lemoniadę. Będzie też doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli.
Syrop z pigwowca na zimę to dobry dodatek do (ostudzonej) herbaty, zapachowej świecy i kocyka.
Zneutralizuje smak roślinnego lub rybnego oleju.
Jak przechowywać syrop z pigwowca?
Przed otwarciem można przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Syrop z pigwowca – cena
Więcej zapłacisz za produkt:
- ze świeżych i dojrzałych, a nie mrożonych czy uszkodzonych owoców
- z ekologicznej uprawy
- rzemieślniczy
- tłoczony na zimno, a dzięki temu pełny składników odżywczych (w odróżnieniu do tłoczonego na gorąco)
Syrop z pigwowca – sklep
Syrop z owoców pigwowca dobrej jakości warto kupować od zaufanych gospodarzy, dostawców i rzemieślników. Dzięki temu będziesz mieć 100% pewność, że powstał z zebranych jesienią, wyselekcjonowanych owoców i był dobrze przechowywany.
Syropy owocowe, które stoją długo na sklepowych półkach, mogą nie mieć już tych samych właściwości, co tłoczone na świeżo.