Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini
- Pyszny, wyrazisty smak
- Wysoka zawartość omega-3
- Źródło witaminy E zwanej "witaminą młodości"
- Polskie ziarno
90,33 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
Właściwości oleju rydzowego
Twoi dziadkowie mieli go w domu, więc kojarzysz jak wygląda czy smakuje nierafinowany olej rydzowy. Na co może wpływać stosowanie tego roślinnego tłuszczu?
Jest kilka powodów, dla których warto włączyć do diety olej rydzowy. Omega-3, a dokładnie kwas tłuszczowy alfa-linolenowy – ALA, to jeden z nich. Ma on pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W naszym oleju stanowi 40,55% wszystkich jego kwasów tłuszczowych! Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
Na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi podobnie wpływa dostarczanie organizmowi 10 g kwasu linolowego – LA (omega-6) dziennie. W naszym oleju stanowi on 5,89% wszystkich kwasów tłuszczowych.
100 g tego roślinnego tłuszczu zawiera ponad 90 g jedno- i wielonienasyconych i niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Olej rydzowy z lnianki Olini jest wyjątkowo trwały i nadaje się do spożycia przez 1 rok, przy odpowiednim przechowywaniu.
Jaki jest najlepszy olej rydzowy? Smak, którym się wyróżnia na tle innych roślinnych tłuszczów, to potwierdzenie jego świeżości i jakości.
Dzięki naszej rzemieślniczej produkcji Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini ma charakterystyczny posmak cebulki i gorczycy oraz przyjemny aromat. Do tego jest klarowny, ma rdzawożółty odcień i niewielką ilość osadu.
Olej z lnianki przyjmuje się przyjemniej niż tabletki. Forma olejowa jest naturalna i łatwiej się wchłania.
To też kolejny nieprzetworzony, naturalny produkt w Twojej diecie.
Chcesz wiedzieć, z jakich powodów nasi klienci wybierają Olej rydzowy? Opinie osób, które już go stosują, znajdziesz poniżej.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dzieci: Nie podawać dzieciom poniżej 12 roku życia.
Smak: lekko korzenny, gorczycowo-cebulowy smak
Zapach: przyjemny, naturalny
Kolor: rdzawożółty
Konsystencja: klarowna, olejowa, niewielka ilość osadu
Jak używać: wyłącznie na zimno, z łyżki lub jako dodatek do potraw ciepłych (wystudzonych)
Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Osad: Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z ostropestu jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 1 rok od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4°C-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Dzięki niskiej temperaturze może zgęstnieć.
Składniki
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 9,7 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 42 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Z czego powstaje olej rydzowy?
Skąd nazwa olej rydzowy? Z czego powstaje ten produkt?
Olej rydzowy właściwości zawdzięcza lnicznikowi siewnemu/lniance siewnej. Dawniej roślina ta określana w Polsce była jako „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” od rdzawej barwy jej nasion, którą ma też popularny grzyb – rydz.
Olej rydzowy a olej lniany
Olej lniany powstaje z zupełnie innej rośliny niż olej rydzowy, bo poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego.
Oba te tłuszcze roślinne mają wspólną cechę – dużą ilość kwasów omega-3, w tym kwasu ALA. Olej lniany Olini zawiera go więcej o 10% niż nasz olej rydzowy.
Olej rydzowy z lnianki – zastosowanie
Olej rydzowy zastosowanie znajdzie w diecie osób, które chcą zadbać o swój cholesterol. Będzie dobrym uzupełnieniem zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Jak stosować olej rydzowy?
Olej rydzowy – jak stosować z korzyścią dla organizmu:
- na zimno lub jako dodatek do ciepłych (wystudzonych) potraw
- nie należy na nim: gotować, piec ani smażyć, bo poddany obróbce cieplnej traci swoje właściwości
- na co dzień
Olej rydzowy z lnianki można pić bezpośrednio z łyżki lub dodawać do potraw i przekąsek, jak:
- sałatki i surówki – w dressingu lub sosie
- jogurty, koktajle, owsianki, jaglanki – jako dodatek tłuszczowy
- warzywa i zupy – podkreśli ich smak
- twaróg, pasty – poprawi ich konsystencję i ułatwi łączenie składników
Olej rydzowy – cena
Zastanawiasz się, ile kosztuje olej rydzowy? Cena tego produktu zależy od:
- sposobu produkcji
- tego, czy jest rafinowany/nierafinowany
- jakości i pochodzenia nasion
- składników, jak kwasy tłuszczowe
- opakowania (plastik, szkło)
Gdzie kupić olej rydzowy?
Olej rydzowy – gdzie kupić produkt wysokiej jakości?
Znajdziesz go w:
- sklepach ze zdrową żywnością
- olejarniach, gdzie jest tłoczony na miejscu
- hipermarketach na działach z naturalnymi produktami
- sklepach internetowych od zaufanych marek
Wybierz olej rydzowy tłoczony na zimno od Olini, które gwarantuje jego świeżość i bezpieczną dostawę.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.