🫐 -15% na naturalne soki i syropy! 🫐
Skorzystaj z promocji tylko do 21.03!
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini

  • Pyszny, wyrazisty smak
  • Wysoka zawartość omega-3
  • Źródło witaminy E zwanej "witaminą młodości"
  • Polskie ziarno
Cena: 34,90 zł 34.90
Cena w abonamencie: 31,40 zł



























Przy średnim zużyciu (około 2 łyżki dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na 1 miesiąc.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Olej rydzowy tłoczymy zawsze na świeżo, z ziaren lnianki rydzowej (lnicznika siewnego, łac. camelina sativa). Jest naturalny i nierafinowany, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

90,33 g / 100 g

kwasy tłuszczowe nienasycone

Właściwości oleju rydzowego

Twoi dziadkowie mieli go w domu, więc kojarzysz jak wygląda czy smakuje nierafinowany olej rydzowy. Na co może wpływać stosowanie tego roślinnego tłuszczu?

Jest kilka powodów, dla których warto włączyć do diety olej rydzowy. Omega-3, a dokładnie kwas tłuszczowy alfa-linolenowy – ALA, to jeden z nich. Ma on pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W naszym oleju stanowi 40,55% wszystkich jego kwasów tłuszczowych! Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.

Na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi podobnie wpływa dostarczanie organizmowi 10 g kwasu linolowego – LA (omega-6) dziennie. W naszym oleju stanowi on 5,89% wszystkich kwasów tłuszczowych.

100 g tego roślinnego tłuszczu zawiera ponad 90 g jedno- i wielonienasyconych i niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Mimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Olej rydzowy z lnianki Olini jest wyjątkowo trwały i nadaje się do spożycia przez 1 rok, przy odpowiednim przechowywaniu.

Jaki jest najlepszy olej rydzowy? Smak, którym się wyróżnia na tle innych roślinnych tłuszczów, to potwierdzenie jego świeżości i jakości.

Dzięki naszej rzemieślniczej produkcji Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini ma charakterystyczny posmak cebulki i gorczycy oraz przyjemny aromat. Do tego jest klarowny, ma rdzawożółty odcień i niewielką ilość osadu.

Olej z lnianki przyjmuje się przyjemniej niż tabletki. Forma olejowa jest naturalna i łatwiej się wchłania.

To też kolejny nieprzetworzony, naturalny produkt w Twojej diecie.

Chcesz wiedzieć, z jakich powodów nasi klienci wybierają Olej rydzowy? Opinie osób, które już go stosują, znajdziesz poniżej.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dzieci: Nie podawać dzieciom poniżej 12 roku życia.

Smak: lekko korzenny, gorczycowo-cebulowy smak

Zapach: przyjemny, naturalny

Kolor: rdzawożółty

Konsystencja: klarowna, olejowa, niewielka ilość osadu

Jak używać: wyłącznie na zimno, z łyżki lub jako dodatek do potraw ciepłych (wystudzonych)

Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.

Osad: Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z ostropestu jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 1 rok od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Przechowywanie: Należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4°C-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Dzięki niskiej temperaturze może zgęstnieć.

Składniki

100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 9,7 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 42 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 48 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Z czego powstaje olej rydzowy?

Skąd nazwa olej rydzowy? Z czego powstaje ten produkt?

Olej rydzowy właściwości zawdzięcza lnicznikowi siewnemu/lniance siewnej. Dawniej roślina ta określana w Polsce była jako „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” od rdzawej barwy jej nasion, którą ma też popularny grzyb – rydz.

Olej rydzowy a olej lniany

Olej lniany powstaje z zupełnie innej rośliny niż olej rydzowy, bo poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego.

Oba te tłuszcze roślinne mają wspólną cechę – dużą ilość kwasów omega-3, w tym kwasu ALA. Olej lniany Olini zawiera go więcej o 10% niż nasz olej rydzowy.

Olej rydzowy z lnianki – zastosowanie

Olej rydzowy zastosowanie znajdzie w diecie osób, które chcą zadbać o swój cholesterol. Będzie dobrym uzupełnieniem zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy – jak stosować z korzyścią dla organizmu:

  • na zimno lub jako dodatek do ciepłych (wystudzonych) potraw
  • nie należy na nim: gotować, piec ani smażyć, bo poddany obróbce cieplnej traci swoje właściwości
  • na co dzień

Olej rydzowy z lnianki można pić bezpośrednio z łyżki lub dodawać do potraw i przekąsek, jak:

  • sałatki i surówki – w dressingu lub sosie
  • jogurty, koktajle, owsianki, jaglanki – jako dodatek tłuszczowy
  • warzywa i zupy – podkreśli ich smak
  • twaróg, pasty – poprawi ich konsystencję i ułatwi łączenie składników

Olej rydzowy – cena

Zastanawiasz się, ile kosztuje olej rydzowy? Cena tego produktu zależy od:

  • sposobu produkcji
  • tego, czy jest rafinowany/nierafinowany
  • jakości i pochodzenia nasion
  • składników, jak kwasy tłuszczowe
  • opakowania (plastik, szkło)

Gdzie kupić olej rydzowy?

Olej rydzowy – gdzie kupić produkt wysokiej jakości?

Znajdziesz go w:

  • sklepach ze zdrową żywnością
  • olejarniach, gdzie jest tłoczony na miejscu
  • hipermarketach na działach z naturalnymi produktami
  • sklepach internetowych od zaufanych marek

Wybierz olej rydzowy tłoczony na zimno od Olini, które gwarantuje jego świeżość i bezpieczną dostawę.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium