Siemię lniane Olini
- Świeże i chrupiące
- W opakowaniu wielokrotnego użytku z zamknięciem
- Odmiana Szafir
sposób na zastąpienie jajek w kuchni wegańskiej
czyste, wyselekcjonowane
Siemię lniane – nasiona lnu
Siemię lniane a len
Len zwyczajny to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie i w Polsce. Ma dwie formy – oleistą i włóknistą. Z pierwszej powstaje olej i siemię lniane, inaczej nasiona lnu. Z drugiej – wytrzymałe włókna.
W Polsce są 4 zarejestrowane odmiany lnu oleistego.
Siemię lniane – właściwości i korzyści zdrowotne siemienia lnianego
Nasze siemię lniane właściwości zawdzięcza odmianie Szafir. Czym się ona cechuje?
- wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego (omega-3)
- większa niż u pozostałych odmian ilość białka (więcej w artykule w PDF-ie – Uprawa, właściwości użytkowe i przemysłowe wykorzystanie lnu)
- jej ziarenka mają brązową barwę
Nasiona lnu Olini zachwycą Cię jakością
Szukamy najlepszych ziaren na rynku i długo je testujemy. Decydujemy się tylko na te, co do których mamy 100% pewności. Dzięki temu zyskujesz produkt:
- świeży i pachnący, bo nie stoi na sklepowej półce
- bez opiłków metali, np. z sit kombajnów, które usuwamy za pomocą maszyn ze specjalnymi magnesami
- chrupiący dzięki naturalnej otoczce
- od lokalnych dostawców, z którymi od lat współpracujemy
- z polskich, niepryskanych i koszonych w odpowiednim czasie roślin
Siemię lniane – na co pomaga?
- Dopadł Cię głód? Musisz coś zjeść? Dobre będą nasiona lnu, które szybko i na długo sycą.
- Brzuch sprawia problemy? Czeka Cię ucztowanie? Jest Ci ciężko po jedzeniu? Sięgnij po siemię lniane. Na żołądek dobrze zrobi wypicie naparu z nasion lnu.
Nasiona lnu są chrupiące dzięki twardej otoczce. Pod wpływem wody zwiększają objętość i tworzy się wokół nich żelowa otoczka.
Wartości odżywcze siemienia lnianego
Nasze siemię lniane to głównie tłuszcz, którego Twój organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować.
Zawiera też węglowodany, dzięki którym masz energię.
Ma też białko, które stanowi podstawowy budulec organizmu.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy osobom, które lubią naturalne, jakościowe, nieprzetworzone produkty; dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o ziarna.
Smak: orzechowo-zbożowy
Zapach: delikatnie zbożowy
Kolor: ciemnobrązowy
Konsystencja: płaskie ziarna w twardej, błyszczącej osłonce
Jak używać: Można mielić lub stosować w całości; na posypkę do owsianek i zup, a także składnik koktajli; w kuchni roślinnej zamiast jajek do spajania np. masy na kotlety; można zrobić z niego kleik; nadaje się do pielęgnacji włosów.
Przechowywanie: W dobrze zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Składniki
100% siemię lniane
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2236 kJ / 534 kcal |
tłuszcz | 42 g |
węglowodany | 29 g |
białko | 18 g |
Siemię lniane – zastosowanie
Chyba nie ma drugiego tak wszechstronnego produktu, jak siemię lniane. Zastosowanie znajdzie ono nie tylko w kuchni, ale i w łazience.
Siemię lniane do picia – jak pić siemię lniane?
Siemię lniane do picia przyrządzisz łatwo na kilka sposobów:
- woda – zmieszaj je z wodą, możesz dodać sok malinowy
- poranny koktajl – zmiksuj je z ulubionymi składnikami
- sycące smoothie – wypij w ciągu dnia, aby nie burczało Ci brzuchu
Jak pić siemię lniane, aby dawało to efekty?
- regularnie
- w odpowiednich porcjach
- zawsze zmielone
Siemię lniane – jak jeść?
Masz już swoje siemię lniane. Jak jeść je codziennie? Zrobisz to w prosty sposób! Zamień na nie swoje ulubione ziarna i nasiona, które zazwyczaj dodajesz do dań.
Jak jeść siemię lniane na co dzień:
- owsianka, musli – doda im chrupkości
- kleik – zrobisz go na bazie gorącej wody i mielonych nasion lnu
- jogurt – zastosuj jak posypkę
- sałatka – podpraż i posyp nim warzywa
- wegański zamiennik jajka – skleja kotlety, pulpety i pasztety wege
- babeczki, ciasteczka, pieczywo – dzięki niemu zyskają orzechowy akcent
- naleśniki – dodaj do ciasta, aby zgęstniało
Siemię lniane – ile stosować?
Siemię lniane warto włączyć do zrównoważonej diety. Najlepiej jest stosować maksymalnie 4-5 łyżek (28-35 gramów) nasion lnu codziennie.
Siemię lniane – zastosowanie w pielęgnacji
Na bazie nasion lnu można przygotować odżywki, kąpiele i okłady.
Jeśli Twoja czupryna się puszy i nie możesz wystylizować fryzury, nałóż siemię lniane na włosy jak maseczkę. Jak ją przygotować? Przepis znajdziesz w artykule – Siemię lniane na włosy – jak pić? Jak stosować?.
Siemię lniane mielone
Zawsze miel siemię lniane przed spożyciem
Mielone siemię lniane nasz organizm łatwiej strawi. Po części dlatego, że jelita nie są w stanie rozbić twardej zewnętrznej skorupy nasion lnu.
Można zmielić nasiona lnu w młynku do kawy, a przy tym cieszyć się ich intensywnym, świeżym aromatem, który się przy tym uwalnia!
Kisiel z siemienia lnianego
Kleik to dobry i szybki sposób na siemię lniane. Jak przygotować taki kisiel w domu?
Przepis na kleik z nasionami lnu
Składniki:
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- pół szklanki gorącej wody
- sok, mleko
- miód, sól
Sposób wykonania:
- Zalej nasiona lnu wodą.
- Poczekaj, aż zwiększą swoją objętość i powstanie śluz.
- Dodaj, co lubisz – sok, mleko, syrop.
- Możesz też kisiel dosłodzić lub posolić.
- Wypij od razu.
Olej z siemienia lnianego
Z naszych nasion lnu tłoczymy dobrze Ci znany Olej lniany Olini. To źródło łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera aż 54,9% kwasu alfa-linolenowego (ALA) i 15,5% kwasu linolowego (LA).
Oba z nich korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Siemię lniane – przeciwwskazania do stosowania
Nie wszyscy mogą jeść siemię lnianie. Przeciwwskazania dotyczą osób, które mają problemy z układem trawiennym. Spożywanie go może wywoływać u nich gazy i wzdęcia. Jego składniki mogą też wchodzić interakcje z niektórymi lekami. Zdarza sięteż, że jedzenie nasion lnu może wywołać reakcję alergiczną.
Przed włączeniem siemienia lnianego do diety, z lekarzem powinny skonsultować się osoby na terapii hormonalnej oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Siemię lniane – cena
Zastanawiasz się, ile kosztuje siemię lniane? Cena nasion lnu zależy od kilku czynników:
- odmiana – ziarna siemienia lnianego złocistego są droższe niż zwykłego, brązowego
- sposób produkcji – droższe są certyfikowane, ekologiczne produkty
- forma – całe nasiona lnu są zazwyczaj tańsze niż mielone, olej lniany to najdroższa opcja
- ilość – im większe opakowanie tym niższa cena za kilogram
- jakość – droższe są nasiona wyselekcjonowane, od regionalnych dostawców
- czystość – warto zapłacić więcej za produkt bez zanieczyszczeń, np. opiłków metali
- świeżość – droższy jest produkt, który nie stoi na półce
- promocja – w abonamencie płacisz mniej nawet o 10%
Siemię lniane – gdzie kupić?
W jakim miejscu dostaniesz świeże i pachnące siemię lniane? Gdzie kupisz najlepszy produkt online i stacjonarnie? Szukaj go w zaufanych:
- sklepach z żywnością ekologiczną i bio
- hipermarketach, na działach z naturalnymi produktami
- olejarniach, które tłoczą olej lniany
Jak wybrać najlepsze siemię lniane: co warto wiedzieć?
Najlepsze siemię lniane dostaniesz od zaufanego dostawcy, który podaje informacje np. o pochodzeniu ziaren.
Produkty z supermarketów, choć kuszą niską ceną, mogą nie mieć już tego samego smaku i zapachu, co świeże produkty. Nie wiadomo, jak długo stały one na półkach i jak na nie wpłynęła ekspozycja na światło słoneczne.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Opinie ekspertów
Małgorzata Jackowska, , malgorzatajackowska.com